Extern

Topul cele mai puternice Armate din lume pe artilerie. SUA nu este pe prima poziție

post-img
Artilerie

Într-o nouă clasificare publicată de site-ul insidermonkey, Marocul a reușit să ajungă pe locul douăzeci în lume printre țările care dețin cele mai puternice arme de artilerie. Această realizare evidențiază angajamentul Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și menține securitatea și stabilitatea. Armata marocană a primit un rating de 0,393.

Noua clasificare s-a bazat pe o combinație de cantitate, putere și calitatea tehnologiei pentru a determina cele mai puternice arme de artilerie din lume. Numărul total de unități de artilerie deținute de fiecare țară a fost evaluat, indiferent de tipul de artilerie, fie autopropulsată, tractată sau de rachetă, pe lângă evaluarea capacităților tehnologice ale acestor arme, scrie defenseromania.ro.

Potrivit raportului, Marocul are 1.079 de unități de artilerie, ceea ce îl plasează pe locul douăzeci în lume. Arsenalul Regatului Maroc include 565 de sisteme artilerie autopropulsată, 306 sisteme de artilerie remorcată și 208 lansatoare de rachete.

Armata marocană este singura inclusă în clasificare din regiunea Magreb, a doua în Africa de Nord, iar a treia în regiunea arabă. Clasificarea includea și Armata Egipteană, care s-a clasat pe locul al patrulea în lume, cu peste 4.160 de unități de artilerie și un rating de 0,422, pe lângă Forțele Armate Regale Saudite, care s-au clasat pe locul șase cu un rating de 0,445.

În regiunea Orientului Mijlociu, clasamentul a inclus Iranul, care s-a clasat pe locul zece în lume, apoi Israelul, care s-a clasat pe locul opt în lume în ceea ce privește puterea armelor sale de artilerie, urmat de Turcia, care s-a clasat pe locul șapte cu un rating de 0,441.

SUA nu se află pe primul loc în clasamentul pe artilerie. Coreea de Sud, aliatul american domină și nu e surprinzător. Pe poziția secundă e China

În pofida așteptărilor constante că Statele Unite ale Americii se află în fruntea clasamentelor militare, Coreea de Sud a ajuns pe primul loc în lume, cu peste 8.630 de unități de artilerie și un rating de 0,488. În acest context, site-ul insidermonkey a indicat că, având în vedere relațiile tensionate dintre Seul și vecinul său nord-coreean, "nu este surprinzător că Coreea de Sud construiește o forță terestră uriașă și o echipează cu un stoc mare de echipamente militare", în timp ce Phenianul s-a clasat pe locul al nouăsprezecelea.

Armata chineză s-a clasat pe locul al doilea în lume, conform aceluiași clasament, cu un total de 8.464 de unități de artilerie, urmată de armata americană, care s-a clasat pe locul trei în lume în ceea ce privește puterea artileriei, în timp ce armatele ruse și indiene s-au clasat pe locurile patru și, respectiv, cinci.

Clasificarea, care inclus și țări europene precum Ucraina, Grecia, Polonia și Finlanda, a luat în considerare numărul total de unități de artilerie deținute de armate, pe lângă capacitățile tehnologice ale acestor arme, întrucât unele țări dețin un număr mai mic de aceste unități, dar sunt mai avansate, în comparație cu țările care dețin stocuri tradiționale mari, dar vechi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter