Actualitate

Institutul de Studii Financiare de la București ar putea înființa o sucursală în Republica Moldova

post-img
întrevedere

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, și reprezentanții conducerii instituției, au avut o întrevedere cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din România și cei ai Institutului de Studii Financiare (ISF). Subiectul principal de pe agendă a fost inițiativa de înființare a unei sucursale a Institutului de Studii Financiare de la București în Republica Moldova.

Direcțiile pe care Institutul intenționează să se extindă sunt: evaluarea și formarea specialiștilor din piața financiară nebancară, educația financiară și cercetarea științifică.

„Această inițiativă se aliniază perfect cu necesitățile parcursului european al Republicii Moldova, pentru că va contribui la crearea unui cadru de evaluare și formare profesională a specialiștilor din piața financiară dar și la creșterea gradului de educație financiară la nivelul întregii societăți”, a declarat Anca Dragu.

La întâlnire, părțile au convenit să creeze un grup de lucru care să schițeze strategia de implementare. Guvernatoarea Anca Dragu a ținut să precizeze că Banca Națională va oferi tot sprijinul necesar pentru ca inițiativa ISF să fie implementată în  Republica Moldova.

Unul din pilonii pe care se va pune accent în extinderea activității ISF este cel academic. Colaborarea cu Academia de Studii Economice din Moldova și Academia de Studii Economice de la București va aduce rezultate palpabile în scurt timp,  punându-se accent pe formarea specialiștilor ce vor activa pe piețele financiare din Republica Moldova.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a devenit partener al BNM odată cu desfășurarea proiectului Twinning “Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, în perioada octombrie 2021-aprilie 2024 și finanțat de Uniunea Europeană. Contribuția semnificativă a ASF a vizat alinierea legislației din Republica Moldova la prevederile Directivei Solvabilitate II și RCA.

 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter