Social

Proiect finanțat de Banca Mondială: Mobilier și echipamente IT de ultimă generație pentru colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău

video

Noile tehnologii sunt folosite pe scară tot mai largă în învăţământul din Republica Moldova. Cu ajutorul unui proiect finanţat de Banca Mondială, şapte săli de clasă de la colegiul "Alexei Mateevici", din Chişinău, au fost dotate cu mobilier şcolar modern şi echipamente IT de ultimă generaţie. Ochelarii virtuali, tablele interactive şi roboţii educaţionali vor face orele mai atractive pentru elevi şi materia mai uşor de asimilat.

Dotarea celor şapte laboratoare îi ajută pe elevi să înţeleagă mult mai uşor noţiunile teoretice, dar şi să-şi dezvolte competențele tehnice și digitale. Un exemplu în acest sens este şi cabinetul de limba engleză.


ANA-PAULA LAZĂR profesor de limba engleză: „Aici am un prieten pe care eu îl numesc Charlie. Este un robot cubo şi o altă unealtă, un alt mijloc didactic pe care îl putem utiliza absolut la orice lecţie. De exemplu Charlie vrea să devină profesor de geografie. Şi eu trebuie să creez o scară în care să îii scriu la fiecare etapă ce el să facă.”


Iar în cabinetul de Georgrafie elevii pot să exploreze lumea într-un mod cu totul nou, datorită ochelarilor virtuali. Aceștia le permit să transforme fiecare lecție într-o aventură interactivă.


Avem posibilitatea să vedem toate aceste învelişuri ale pământului cu ajutorul ochelarilor VR şa că am să vă rog să îi puneţi pe ochi. Cine are dificultăţi îmi spune şi eu mă apropii.


CORINA DIMA profesor de geografie: „Din propria experinţă pot spune că era un pic mai dificil, trebuia să caut diverse videouri ca să le arăt cum are loc un fenomen sau un proces, dar acum este mult mai simplu. Putem acaces un video 3D şi ei singuri să producă în acest proces.”


Elevii s-au arătat încântaţi de echipamentele digitale şi spun că le vor fi de mare folos în procesul educaţional.  


Mondernizarea colegiului "Alexei Mateevici" a fost posibilă prin Proiectul "Învățământul Superior din Moldova", implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.


VICTORIA BERCU director, Colegiul "Alexei Mateevici”: „Dorătile sunt enorme, practic instituţia a fost dotată la superlativ cu instrumente digitale or viziunea şi misiunea noastră este de a pregăti cadrele didactic epentru învăţământ primar şi pentru educaţie timpurile.”


GALINA RUSU secretar de stat, ministerul Educaţiei: „ Ne-am bucurat să avem implementat un asmeenea proiect în cadrul acestui colegiu de peste 800 de mii de euro.  Tot în cadrul proiectului au fost elaborate materiale didactice pentru asigurarea programelor respective şi au fost instruite cadrele didactice.”


Colegiul "Alexei Mateevici" formează tineri specialişti pentru învăţământ, jurisprudență, asistență socială şi sport. În prezent, la această instituţie sunt peste o mie de elevi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter