Din 1 mai, pensia minimă pentru carieră lungă, ar putea crește la 3.300 de lei. Inițiativa legislativă a fost înregistrată, astăzi, în Parlament. Astfel persoanele care au un stagiu de muncă de 40 de ani, la momentul stabilirii pensiei, vor beneficia de indemnizaţii mai mari.
MARINA MOROZOVA deputat PAS: „Proiectul prevede majorarea, de la 1 mai 2025, a pensiei minime la 3300 mii pentru pensionarii care au cel puțin 40 de ani vechime în muncă. Au muncit peste 40 de ani, dar fiindcă salariile lor au fost mici au și pensii mici. Este încă un pas important de a susține oamenii care au muncit”.
În total, 31 mii de pensionari ar putea beneficia de aceste majorări.
TAMARA DEMIANOVA Drochia: „Stagiul de muncă - sunt 46 de ani. Am lucrat ani mulți, dar pensia s-a calculat foarte puțin, deoarece salariul era mic. În anul 2021 pensia era 1700 de lei, acum am 2700. După limita de staj și de muncă, dorim să fim susținuți ca să ne dea o pensie cât de cât”.
Experții în economie salută inițiativa, dar spun că această creştere, deşi semnificativă, nu e suficientă pentru a îmbunătăți nivelul de trai al pensionarilor cu indemnizații minime.
MARIN GOSPODARENCO, director executiv Centrul Analitic Economica: „În condițiile unei economii cu productivitate scăzută, unde majoritatea veniturilor pensionarilor sunt cheltuite pe alimente și energie, chiar și o creștere semnificativă a pensiilor poate să nu aibă un impact considerabil asupra condițiilor de trai ale acestora. Deși creșterea este destul de semnificativă ea este relativ insuficientă pentru a compensa pierderile de putere de cumpărare în fața unei inflații ridicate și a creșterii costurilor de trai”.
Pentru ca majorarea pensiilor să fie sustenabilă pe termen lung și să nu sporească presiunea pe bugetul de stat sunt necesare măsuri de creștere a veniturilor fiscale, mai spune expertul.
MARIN GOSPODARENCO, director executiv Centrul Analitic Economica: „Ca o astfel de majorare să fie sustenabilă pe termen lung mai trebuie o creștere semnificativă a veniturilor fiscale, ceea ce presupune îmbunătățirea colectării taxelor precum și o diversificare a surselor de venit a bugetului și nu în ultimul rând stimularea creșterii economice pentru a genera fonduri suplimentare pentru sistemul de pensii”.
În ultimii trei ani, sumele alocate pentru plata pensiilor au crescut cu 11,3 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Muncii, din anul 2021, pensia medie în R. Moldova a crescut cu 90%, de la putin peste 2.000 lei la aproape 4.000 lei. Iar pensia minimă s-a majorat cu 143% de la aproximativ 1.100 lei la aproape 2.800 lei în prezent.