În cimitirele din Republica Moldova s-au acumulat o mulţime de deşeuri din plastic. Domină coroanele artificiale, care se adună an de an pe morminte. Aceste obiecte poluează și se degradează extrem de lent iar experţii de mediu trag un semnal de alarmă și recomandă utilizarea florilor naturale, mai prietenoase cu mediul.
Oamenii preferă să cumpere flori artificiale deoarece sunt mai ieftine și rezistă mai mult.
„Aceste flori artificiale se păstrează mult mai mult și înfrumusețează mormintele. Ultima dată când am dus flori a fost la mormântul tatălui meu, acum două săptămâni. Dacă vecinul a cumpărat, eu de ce să nu cumpăr? Așa e la noi. Dacă vecinul a luat o coroană mare, eu de ce nu aș lua și eu una mare? Așa ne-am învățat, că trebuie să fim mai ceva decât vecinul”.
În cele 10 cimitire din Chișinău se adună tone de deșeuri care ajung, în final, la groapa de gunoi.
LUDMILA BOȚAN, director, Întreprinderea Municipală "Combinatul Servicii Funerare": „În situația în care avem câte 4.500 de înhumări anual, le înmulțim, în medie, cu cinci coroane și ajungem la 20.000. Păi, uitați-vă cât de grav este și au fost evacuate ca deșeuri”.
Florile artificiale se descompun greu și adună substanțe chimice dăunătoare mediului în procesul lor de degradare.
CONSTANTIN BULIMAGA, doctor în ştiinţe biologice: „Dacă deșeurile nu sunt colectate, transportate, prelucrate sau incinerate, ele vor persista o perioadă îndelungată, ceea ce nu este benefic pentru noi. Cu cât avem mai puține deșeuri, cu atât va fi mai bine pentru populație, deoarece fiecare deșeu contribuie la poluare, prin procese chimice și biologice, iar degradarea lor are un ritm foarte lent”.
Nici preoții nu susțin folosirea florilor artificiale, deși nu există un regulament care să le interzică.
IOAN COSOI, preot: „După părerea mea floarea la mormânt este un simbol al reînvierii, o floare care răsare din pământ și devine din nou frumoasă din rădăcinile sale adânci. Ceea ce folosim astăzi, ornamentele artificiale, nu se regăsesc în practica bisericii ortodoxe, o tradiție milenară. De altfel, nu există o regulă clară în privința utilizării acestora”.
Potrivit Ministerului Mediului, interzicerea acestor flori și instalații din plastic și alte materiale pe teritoriul cimitirelor ar trebui să fie gestionată de autoritățile locale.
GRIGORE STRATULAT, secretar de stat, Ministerul Mediului: „Noi nu am făcut încă nici o mişcare din punct de vedere legislativ, să interzicem aceste coroane de plastic, până nu înţelegem situaţia cum o să perceapă această interdicţie şi populaţia şi clericul bisericesc. Înţelegem că este o problem care se semnalează foarte des şi în spaţiul public şi în discuţiile cu autorităţile publice locale, care tocmai ei au puterea să reglementeze acest produs care uterior devine deşeu”.
În Romania, la Oradea si Constanta, dar si in alte localitati, au fost interzise florile și instalațiile din plastic, ca parte a inițiativelor pentru protejarea mediului și reducerea poluării.