Politic

Scrutinul din 20 octombrie: Comisia Electorală Centrală anunță deschiderea a două secții de votare în Federația Rusă

video

La scrutinul prezidenţial şi referendumul constituţional din 20 octombrie, în Federația Rusă vor fi deschise doar două secții de votare, şi nu cinci, cum preconiza Comisia Electorală Centrală. Decizia a fost luată aseară, după ce reprezentanţii Ministerului de Externe au informat că nu pot asigura logistica şi nici garanta securitatea pentru cinci birouri electorale.

ANGELICA CARAMAN preşedinte, Comisia Electorală Centrală: „În corespundere cu hotărârea de astăzi care a fost adoptată în şedinţa de astăzi va fi nimicit tirajul care a fost tipărit pentru cele 3 secţii de votare, a matriţei, a rebutului şi a buletinelor de vot.”


Decizia a fost luată cu cinci voturi pro şi două abţineri. Astfel, în seara de 7 octombrie au fost distruse 26 de mii de buletine de vot, pentru prezidențiale și referendum, care urmau să ajungă la Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslav. La cele două secţii de votare rămase, ce vor fi amplasate în sediul ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, vor ajunge 20 de mii de buletine de vot. Precizăm că subiectul privind numărul secțiilor de votare deschise în Federația Rusă a stârnit controverse între Comisia Electorală Centrală, care propunea să fie deschise cinci secții, și Ministerul de Externe, care spunea că pot fi deschise doar două secții de votare, ambele la Moscova, din motive securitate. Vicepreşedintele CEC, Pavel Postica, a declarat că reducerea numărului de secţii de votare poate crea un precedent periculos.


PAVEL POSTICA vicepreşedinte, Comisia Electorală Centrală: „Cu regret, suntem într-o situație în care trebuie să constatăm că noi avem un aviz al Ministerului de Externe și Serviciului Informații și Securitate, care este consultativ, și avem o hotărâre obligatorie de executare a CEC. Și asta este partea cea mai proastă, cel mai periculos precedent care poate să existe în procesul electoral din Republica Moldova.”


În data de 21 septembrie, Comisia Electorală Centrală a stabilit că pentru alegerile prezidenţiale şi Referendumul constituţional din 20 octombrie va deschide 2 221 secţii de votare, între care 234 peste hotare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter