Politic

UE avertizează: Rusia încearcă să influențeze alegerile din R. Moldova. Un proiect de rezoluție a fost discutat în acest sens la Parlamentul European

video

Parlamentul European a dezbătut azi un proiect de rezoluţie privind sprijinul Uniunii Europene în combaterea implicării Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova. Potrivit textului rezoluţiei, Rusia încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie, care vor avea loc concomitent cu referendumul de aderare a statului la Uniunea Europeană.

Autorii Rezoluţiei semnalează că Rusia vrea să transforme Republica Moldova într-un stat slab și dependent de Moscova folosind tot mai intens mijloace ilegale precum finanțarea ilicită a politicienilor proruși sau manipularea și propaganda. Europarlamentari din diferite familii politice şi în special cei din România au declarat că siguranța Uniunii Europene depinde în mod direct de securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova.


SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar român, PPE: „Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova contează pentru noi, cei din Uniunea Europeană pentru că Republica Moldova este stat vecin şi putem fi siguri şi în siguranţă în Uniunea Europenă doar dacă vecinii noştrii, cum ar fi Republica Moldova, sunt şi ei în siguranţă şi stabilitate.”


Rezoluția cu primire la Republica Moldova urmează a fi votată în următoarele două zile.

Rezoluţia Parlamentului European a fost prezentată la mai puţin de o săptămână după ce autorităţile de la Chişinău au descoperit un nou caz de implicare a Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova. Poliţia şi Procuratura Anticorupţie au scos la lumină o tentativă de fraudare a alegerilor prezidenţiale şi referendumului constituţional din 20 octombrie, pusă la cale de gruparea fugarului Ilan Şor. Potrivit forţelor de ordine, un grup criminal, dirijat de persoane de la Moscova, au instruit lideri teritoriali şi activişti din Republica Moldova cum să racoleze aproximativ 130 de mii de persoane care să voteze în schimbul unor sume de bani pentru un anumit candidat la prezidenţiale, iar la referendum - împotriva introducerii în Constituţie a integrării europene a statului.

În august, presa de la Chişinău a semnalat că Rusia se implică în campania electorală din Republica Moldova inclusiv prin intermediul bisericii. Mai multe instituţii mass-media au scos la iveală pelerinaje ale preoţilor Mitropoliei Moldovei la Moscova care ar fi plătiţi să facă propagandă pro-rusă în timpul slujbelor. Ulterior, Mitropolia Moldovei a recunoscut că preoţii săi primesc sprijin financiar din partea Patriarhiei ruse, dar a negat că banii ar fi folosiţi în scopuri de propagandă electorală.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter