Justiție

Primarul satului Boldureşti, Nicanor Ciochină rămâne în arest la domiciliu

video

Nicanor Ciochină, primarul satului Boldureşti, învinuit de comiterea unui accident rutier soldat cu moartea unui adolescent şi fugă de la locul faptei, rămâne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.

Nicanor Ciochină s-a prezentat în faţa magistraţilor însoţit de cei trei avocaţi ai săi. El a refuzat să discute cu jurnaliştii. Ba chiar mai mult, unul dintre avocaţii lui s-a arătat deranjat de întrebările reprezentanţilor presei.


„ - Domnule primar, cum pledaţi dumneavoastră? De ce nu ne răspundeţi întrebări?
- Deoarece nu a fost audiat în instanţă. Cum să vă răspundă la întrebările dumneavoastră pe fondul cauzei penale nefiind audiat în instanţă?”


Tot în cadrul şedinţei de astăzi a fost audiat al treilea martor din partea procurorilor, un angajat al unei parcări auto. El a declarat că la o zi după comiterea accidentului, medicul stomatolog din Nisporeni acuzat că l-ar fi ajutat pe primar să ascundă probele, a mers la parcare pentru a alege o maşină la fel ca cea cu s-a comis accidentul rutier.


„Cine s-a apropiat la dumneavoastră la parcare? - Andronachi. - Care Andronachi? - Domnul (din şedinţă). - Ce va zis? Ce a solicitat? - Ei, hai.”


ALEXANDRU BOTNARU, procuror PCCOCS: „S-a încercat un scenariu de schimbare a numerelor de înmatriculare a automobilului implicat în accident cu alte numere. Cu părere de rău este a treia şedinţă când nu se prezintă un martor. Este angajat al MAI, subangajat şi au fost făcute interpelările de rigoare la Ministerul Afacerilor Interne, însă din ceea ce s-a comunicat, dumnealui se află în concediu anual de odihnă.”


Medicul stomatolog din Nisporeni, care e cercetat în libertate, nu îşi recunoaşte vina.


„- Domnule Andronache de ce v-aţi dus să luaţi maşina de la parcare? Pentru ce vă trebuia? De ce aţi schimbat numerele de înamtriculare? De ce nu doriţi să discutaţi cu noi?”


În acest dosar sunt opt martori din partea acuzării. Unul dintre ei se află în Germania, iar magistraţii au acceptat să fie audiat prin teleconferinţă. Totuşi, avocatul familiei victimei consideră că unii martori ar fi influenţaţi de Nicanor Ciochină şi se tem să se prezinte în instanţă.


DORIN PODLISNIC, avocatul mamei victimei: „Sperăm ca data viitoare acuzarea o să aplice prevederile legale şi o să întreprindă toate măsurile ca să fie asigurată prezenţa. Într-adevăr avem o neprezenţă neîntemeiată, care tergiversează cumva examinarea cauzei. După cum s-a expus şi domnul procuror astăzi în şedinţă, există dubii că această tergiversare ar avea legătură cu schimbarea măsurii preventive din arest preventiv în arest la domiciliu.”


Primarul Nicanor Ciochină este învinuit că, în seara de 19 februarie, a accidentat mortal un copil de 14 ani, în satul Boldureşti, şi a fugit de la faţa locului. El a încercat să ascundă urmele accidentului și s-a eschivat de la urmărirea penală. Primarul riscă până la şapte ani de închisoare. Iar pentru că a părăsit locul faptei ar mai primi încă doi ani de puşcărie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter