Extern

EXCLUSIV. Lupta cu propaganda rusă în Polonia. Model de bune practici pentru R. Moldova

video

Polonia, la fel ca Republica Moldova, este ţinta unui război hibrid dus de serviciile secrete din Federaţia Rusă. Cercetările arată că în mediul online din această ţară există multe canale de comunicare pro-ruse. În lupta cu propaganda şi dezinformarea sunt implicate atât autorităţile cât şi întreaga societate. O echipă TVR MOLDOVA s-a aflat câteva zile în Polonia şi a discutat despre acest fenomen cu experţi, autorităţi şi cetăţeni de acolo.

De cele mai multe ori, agresiunea hibridă a Federaţiei Ruse în Polonia se manifestă şi prin mesaje anti-Uniunea Europeană, anti-Ucraina sau anti-America. Politologul Agnieszka Legucka face parte dintr-un departament creat recent de autorităţile poloneze, menit să identifice şi să contracareze ştirile false şi propaganda rusă.


AGNIESZKA LEGUCKA, reprezentant, Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale: „Ne luptăm cu dezinformarea, propaganda şi tot ce este numit FIMI de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă Interferenţa şi Manipularea Informaţiilor Străine. Nu este doar despre informaţii false, dar şi despre cum adversarii noştri, în special Federaţia Rusă, încearcă să destabilizeze procesul politic în mai multe ţări, inclusiv Polonia. Datorită istoriei Poloniei este foarte greu pentru Rusia să-şi facă imagine puternică din nou aici.”


Specialiştii spun că aproximativ 80% din cetăţenii Poloniei recunosc astăzi propaganda în mediul online.


AGNIESZKA LEGUCKA, Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale: „În cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe există un departament special de comunicare, înfiinţat recent, şi avem o persoană care este responsabilă direct de interferenţele străine şi manipulare. Tot Ministerul de Externe a creat şi un Consiliu de Rezilienţă unde sunt incluse nu doar autorităţile, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi de la ONG-uri, de la universităţi, din domeniul bussines-ului sau mass-media.”


OCTAWIAN MILEWSKI, analist politic: „Polonezii sunt foarte rezistenţi la astfel de narative, de exemplu de cine aparţinem noi. Orice polonez vă va spune că noi suntem Europa, noi suntem una din feţele Europei. Mai mult decât atât, ei nu vor spune că cei de acolo, din Germania, Franţa, Olanda, Luxemburg, sunt Europa de Vest. Noi tot suntem Vestul. Şi pe fundalul acesta, narativele venite din Rusia nu prind, nu se lipesc de mintea polonezului. Noi nu suntem supuşi nimănui. Noi suntem aici stăpâni. Moldovenii nu au din păcate conştiinţa aceasta pentru că, în primul rând, independenţa Republicii Moldova este una tânără.”


Întrebaţi despre propaganda rusă, cei mai mulţi polonezi au spus că trebuie să fie uniţi pentru a combate dezinformările de orice natură.


Felul în care autorităţile poloneze luptă cu acest fenomen poate fi un exemplu şi pentru Republica Moldova, unde propaganda rusă încearcă din răsputeri să blocheze drumul european al ţării.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter