Extern

UE stabilește un nou regim de sancțiuni în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei. „Vom acționa uniți și cu hotărâre”

post-img
Uniunea Europeană

Consiliul Uniunii Europene a stabilit marți un nou regim de măsuri restrictive ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în ale țări.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest nou cadru va permite UE să vizeze persoane și entități implicate în acțiuni și politici întreprinse de guvernul Federației Ruse, care subminează valorile fundamentale ale UE și ale statelor sale membre, securitatea, independența și integritatea acestora, precum și cele ale organizațiilor internaționale și ale țărilor terțe, scrie Calea Europeană.

Începând de acum, UE va putea face față unei varietăți de amenințări hibride, cum ar fi: subminarea proceselor electorale și a funcționării instituțiilor democratice; amenințarea și sabotarea activităților economice, a serviciilor de interes public sau a infrastructurilor critice; utilizarea dezinformării coordonate, manipularea informațiilor străine și interferența (FIMI); activități cibernetice răuvoitoare, instrumentalizarea migranților și alte activități destabilizatoare.

”Am detectat un număr tot mai mare de activități împotriva UE și a statelor sale membre, inclusiv atacuri cibernetice, manipularea informațiilor și campanii de interferență, cazuri de incendiere, vandalism și sabotaj, inclusiv împotriva infrastructurii noastre critice, precum și instrumentalizarea migrației și alte acțiuni perturbatoare. De asemenea, Rusia continuă să perturbe comunicațiile prin satelit, să încalce spațiul aerian european și să efectueze atacuri fizice împotriva persoanelor de pe teritoriul UE. Aceste activități răuvoitoare fac parte dintr-o amplă campanie hibridă coordonată, condusă de Rusia în încercarea de a diviza societatea noastră, de a destabiliza și de a slăbi UE și statele sale membre, precum și capacitatea noastră de rezistență și de a submina sprijinul nostru pentru Ucraina și capacitatea acesteia de a se apăra. Această încercare nu va reuși: vom acționa uniți și cu hotărâre pentru a face față acestor activități și pentru a-i trage la răspundere pe făptași. Sprijinul nostru pentru Ucraina va rămâne solid și de neclintit atâta timp cât va fi necesar”, a declarat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

De altfel, decizia este bazată pe o propunere a Înaltului Reprezentant și ace parte din răspunsul UE la campania continuă de activități hibride a Rusiei, care s-a intensificat recent prin noi operațiuni pe teritoriul european.

În conformitate cu acest cadru nou instituit, persoanele desemnate vor face obiectul unei înghețări a activelor, iar cetățenilor și companiilor din UE le va fi interzis să pună fonduri la dispoziția acestora.

În plus, persoanele fizice vor face, de asemenea, obiectul unei interdicții de călătorie, care le va împiedica să intre sau să tranziteze teritoriile UE.

Busola strategică pentru securitate și apărare, aprobată de Consiliu în 2022, a solicitat dezvoltarea unui set de instrumente hibride ale UE care să reunească instrumentele existente și eventualele instrumente noi pentru a detecta și a răspunde la o gamă largă de amenințări hibride. Acest set de instrumente este operațional din decembrie 2022.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter