Extern

Ucraina ia propriile decizii privind ţintele, afirmă Pentagonul după acuzaţiile Rusiei privind atacul din Crimeea

post-img
Pentagonul

Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii de ţintire, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite pentru un atac asupra Crimeei despre care a spus că a fost efectuat cu rachete ATACMS furnizate de SUA şi care a ucis cel puţin patru persoane şi a rănit peste 150, relatează Reuters, scrie Agerpres.ro

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962. Conflictul intră în cea mai periculoasă fază de escaladare de până acum, spun oficiali ruşi.

Învinuirea directă a Statelor Unite pentru atacul mortal asupra Crimeei - pe care Rusia a anexat-o în 2014 şi pe care acum o consideră teritoriu rusesc, chiar dacă majoritatea ţărilor lumii o consideră parte a Ucrainei - este un pas înainte.

"Ucraina îşi ia propriile decizii de ţintire şi îşi conduce propriile operaţiuni militare", a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că orice pierdere de vieţi civile este o tragedie.

"Acest lucru include cu siguranţă mii de ucraineni nevinovaţi care au fost ucişi de forţele ruse de la începutul acestui război rus de agresiune", a declarat purtătorul de cuvânt.

Oficialii ruşi au declarat că cel puţin doi copii au fost ucişi în atacul de duminică asupra Sevastopolului. O înregistrare video arată oameni fugind de pe o plajă din apropiere de Sevastopol, unii dintre răniţi fiind transportaţi pe şezlonguri.

Rusia a declarat că armele au fost furnizate de Statele Unite şi dirijate de experţi militari americani, care au furnizat date pentru acestea.

Rusia a convocat-o pe ambasadoarea SUA, Lynne Tracy, la Ministerul de Externe, unde a fost acuzată că Washingtonul "duce un război hibrid împotriva Rusiei şi a devenit efectiv un participant la conflict". Rusia i-a transmis lui Tracy că atacul "nu va rămâne nepedepsit". "Vor urma cu siguranţă măsuri de retorsiune".

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter