Extern

UE consideră ”inacceptabile” remarcile ambasadorului chinez în Franța prin care ”contestă suveranitatea țărilor devenite independente în urma destrămării URSS”

post-img
Josep Borrell

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a calificat drept ”inacceptabile” remarcile ambasadorului chinez în Franța, prin care ”contestă suveranitatea țărilor care au devenit independente în urma destrămării Uniunii Sovietice în 1991”.

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a calificat drept ”inacceptabile” remarcile ambasadorului chinez în Franța, prin care ”contestă suveranitatea țărilor care au devenit independente în urma destrămării Uniunii Sovietice în 1991”, scrie Calea Europeană.

”UE nu poate decât să presupună că aceste declarații nu reprezintă politica oficială a Chinei”, a precizat oficialul european într-un mesaj publicat pe Twitter.

Prezent vineri seara la postul francez LCI, Lu Shaye a apreciat că țările fostei URSS ”nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”.

În ceea ce privește Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean ocupat ilegal de Rusia în 2014, acesta a spus că ”depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Țările baltice și Franța au solicitat deja răspunsuri din partea Beijingului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter