Actualitate

Programul „Satul European”: Un nou proiect implementat cu succes

post-img
localitate

𝐈̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐨 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐚𝐩𝐞𝐝𝐮𝐜𝐭, 𝐝𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”. 𝐋𝐚 𝐇𝐚̆𝐬𝐧𝐚̆𝐬̦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐢, 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐃𝐫𝐨𝐜𝐡𝐢𝐚, 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐭𝐚̆ 𝐨 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐨 𝐥𝐮𝐧𝐠𝐢𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝟏𝟖,𝟑 𝐤𝐦. 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐨𝐮𝐚 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐚 𝐬𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐠𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐚 𝐬̦𝐢 𝐠𝐢𝐦𝐧𝐚𝐳𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞.

Proiectul de infrastructură „Construcția rețelei de alimentare cu apă în satul Hăsnășenii Mari” a prevăzut și instalarea a două turnuri de apă cu o capacitate de 25 de metri cubi fiecare, construirea unei stații de tratare a apei și reabilitarea sondei arteziene a satului.

Acum, la noua rețea de alimentare cu apă au acces peste 700 de gospodării, cu peste 1300 de oameni, cinci instituții publice, printre care gimnaziul, cu cca 100 de elevi, grădinița, cu peste 50 de copii, Centrul medicilor de familie, Casa de cultură și primăria, toate deja conectate la apeduct, precum  și șapte agenți economici.

Primarul localității, Angela Moroșan, spune că acest proiect oferă un serviciu esențial, așteptat de mulți ani de locuitorii din Hăsnășenii Mari, iar impactul pozitiv al acestuia asupra comunității va fi unul durabil.

„Satul Hăsnășenii Mari dispunea de o fântână arteziană veche, cu un turn de apă de la care se puteau alimenta doar vreo 20 de gospodării și gimnaziul. Restul gospodăriilor se alimentau din fântânile de mină, care pe perioada verii, marea majoritate a acestora secau. Turnul prezenta fisuri, iar traseul din țevi de fier s-a uzat în timp, ceea ce a dus la mari probleme, în special pe timpul iernii, când țeava crăpa și apa ieșea în afara solului, fiind foarte greu de găsit fisura. Astfel, administrația locală suporta cheltuieli considerabile pentru reparația apeductului”, a adăugat primarul.

Costul total al investiției se ridică la 7,365 milioane de lei, resursele financiare fiind alocate de guvern prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

„Proiectul din Hăsnășenii Mari este unul dintre sutele de inițiative locale susținute de către stat în vederea îmbunătățirii  infrastructurii comunitare și creșterii calității vieții în zonele rurale. Implementarea cu succes a acestui proiect subliniază angajamentul autorităților de a aduce beneficii reale localităților rurale și de a asigura un viitor mai bun pentru toți cetățenii țării”, a declarat Mihail Croitoru, directorul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

𝐂𝐮 𝐮𝐧 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝟏,𝟖 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈, 𝐚 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐢𝐧𝐬 𝟒𝟗𝟔 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆, 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝟒𝟔𝟓 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐣𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞. 𝐃𝐢𝐧 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐭𝐞, 𝟏𝟓𝟒 𝐚𝐮 𝐯𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐚/𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞, 𝐢𝐚𝐫 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭, 𝟏𝟒𝟒 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter