Actualitate

CEC a început astăzi tipărirea buletinelor pentru secţiile de votare din R. Moldova

CEC a început astăzi tipărirea buletinelor pentru secţiile de votare din R. Moldova

Continuă tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale şi referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Comisia Electorală Centrală a început astăzi tipărirea buletinelor pentru secţiile de votare din ţară. În total, vor fi 2,6 milioane de exemplare, dintre care peste patru milioane în limba română.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Buletinele de vot sunt tipărite pe hârtie opacă și se vor deosebi prin culoare. Cele pentru alegerile prezidențiale vor fi gri, iar pentru referendum - violet. În premieră, sunt tipărite buletine de vot în limba rusă, ucraineană, găgăuză, romă și bulgară.

Deoarece la alegerile prezidenţiale concureză 11 candidaţi, buletinul de vot pentru scrutinul prezidenţial va avea aproximativ 32 de centimetri, iar cel pentru referendumul constituţional va fi în jumătate. Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale susţin că, din 1 ianuarie 2023, Codul electoral prevede tipărirea buletinelor şi în limba minorităţilor etnice.

ANGELICA CARAMAN, preşedintele CEC: Tirajul este solicitat de către birourile electorale din teritoriu. În alegerile trecute, noi am avut solicitări doar în limba rusă. Am tipărit în limba română şi în limba rusă. Acum avem solicitări şi pentru celelalte cinci limbi ale minorităţilor etnice. Un buletin de vot pentru alegerile prezidenţiale este de 72 de bani, pentru referendum 76 de bani. Respectiv, tot tirajul costă bugetul puţin peste patru milioane de lei.

Ca de obicei, primele buletine sunt verificate de membrii Comisiei Electorale Centrale. La procesul de tipărire participă observatori acreditaţi, dar şi reprezentanţi ai concurenţilor electorali. Între timp, CEC anunţă că primii moldoveni din diaspora au început să voteze prin corespondenţă.

ANGELICA CARAMAN, preşedintele CEC: Avem informaţia că primele plicuri s-au întors la birourile electorale ale secţiilor de votare. Este vorba de Canada. Acum urmează recepţionarea celorlante plicuri de la cetăţenii care au optat pentru aceatsă metodă alternativă de vot. După care procedura spune că acestea vor fi procesate deja în ziua alegerilor, după ce vor fi închise toate secţiile de votare de pe teritoriul ţării gazde.

Până acum, au fost tipărite peste 1800 de buletine de vot pentru cei care au ales să voteze prin corespondenţă şi peste un milion de buletine pentru secţiile de votare din străinătate. În cazul în care un candidat este exclus din cursă, birourile electorale vor aplica ştampila retras în dreptul respectivei persoane.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter