Social

Ploile abundente şi grindina care au căzut în ultimele zile au provocat pagube imense la Soroca

Ploile abundente şi grindina care au căzut în ultimele zile au provocat pagube imense la Soroca

Ploile abundente şi grindina care au căzut în ultimele zile au provocat pagube imense la Soroca. Culturile agricole, de pe o suprafaţă totală de 700 de hectare, au avut grav de suferit. Comisia locală pentru Situații Excepționale evaluează acum pagubele. Fermierii își fac grijă că, dacă ploile nu vor conteni, va întârzia recoltarea cerealelor de prima grupă, precum grâul și orzul.

VEACESLAV DOBROVOLSCHI primarul comunei Vădeni, raionul Soroca: „Grindina ca mărime a fost cam ca vișina de pe copac, destul de mare. Furtuna și vijelia era puternică. Drumul de acces cel regional era blocat în totalmente. Era strașnic. În localitate au fost înnămolite câteva drumuri locale, iar acum executăm lucrări de curățare.”

Comuna Vădeni, din raionul Soroca, a fost cea mai afectată de ploaia cu grindină. Culturile agricole de pe aproximativ 700 de hectare de terenuri au avut de suferi.

HARALAMPIE GRAUR specialist funciar comuna Vădeni, raionul Soroca: „Au fost afectate 8 ha de livadă, 7 ha de prune, mere avem tot în jur de 8 ha. Noi avem un câmp de sorg, care practic a fost 90% afectat.”

Precipitațiile și vântul puternic au distrus 270 hectare cu porumb și 130 de hectare de floarea soarelui. Comisia locală pentru Situații Excepționale evaluează pagubele. Proprietarii de trenuri agricole urmează să depună cereri pentru a primi despăgubiri.

EUGEN DOGA specialist Direcția Situații Excepționale, raionul Soroca: „Au fost afectate şi alte localități cum ar fi primăria Pârliţa, Hristici. La fel de vijelie a fost afectat centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din satul Bădiceni. Acolo s-a afectat acoperișul blocului de instruire, medical, educativ. A fost deteriorat 204 de foi de ardezie. Cherestea – 2 m3. 160 m2 de lemn.”

În pofida precipitaţiilor abundente, specialiștii spun că umiditatea solului permite dezvoltarea plantelor. În câteva zile urmează recoltarea cerealelor din prima grupă, iar agricultorii speră că vremea va ţine cu ei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter