Sport

Patru sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le-a organizat ca o alternativă la Jocurile Olimpice de la Paris

Patru sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le-a organizat ca o alternativă la Jocurile Olimpice de la Paris

Patru sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le-a organizat ca o alternativă la Jocurile Olimpice de la Paris, unde i s-a interzis participarea. Autorităţile de la Chişinău spun că aceştia au plecat în Rusia fără aprobare şi riscă să fie sancționați pentru gestul lor.

Cei patru sportivi sunt Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi, care participă la proba sambo şi Elina Tarleva, la gimnastică ritmică. Autoritățile de la Chişinău recunosc că au fost fost luate prin surprindere de participarea lor la Jocurile BRICS, iar Ministerul Educației a şi solicitat explicații de la federațiile din care fac parte.

REACŢIA MINISTERULUI EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII: Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Totodată, amintim că federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național.

Ministerul mai precizează că federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă. Cu un punct de vedere pe marginea acestui subiect a venit şi președintele Comitetului Olimpic din Republica Moldova, Nicolae Juravschi.

NICOLAE JURAVSCHI președinte, Comitetul Olimpic din Republica Moldova: Regretabil într-un mod oarecare că s-a făcut aşa mai pe lateral şi nu ştiu dacă e corect. Dar eu înțeleg că in foarte multe cazuri, ei au plecat la competiția dată fără a fi un demers sau o delegare din partea federațiilor respective. Adică ei au plecat şi acolo organizatorii au scris că e: reprezentantul Moldovei. Dar, un act oficial ca de obicei când te duci la o competiţie cu o pecetă a federației, ministerului sau a comitetului, ori a clubului aşa ceva nu este.

Până în prezent, sportivii din Republica Moldova nu au obținut nicio medalie la Jocurile BRICS. În top este echipa Rusiei cu cele mai multe medalii, fiind urmată de Belarus, China și Iran. Ediția din acest an a se desfăşoară în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie. În mai 2023, președintele rus Vladimir Putin a cerut organizarea în 2024 a Jocurilor BRICS, drept alternativă la Jocurile Olimpice de la Paris. Rusia nu participă cu o delegație de țară la Olimpiadă din cauza invaziei din Ucraina, dar și ca urmare a mai multor scandaluri de dopaj în care au fost implicaţi sportivii săi. Recent, patru dansatori ai ansamblului "Joc" au fost în Rusia și s-au prins în horă inclusiv cu oligarhul fugar Ilan Șor. În urma acestui scandal, Ministerul Culturii a suspendat-o din funcţie pe directoarea ansamblului, Aliona Strîmbeanu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter