Social

Ploile torenţiale din această lună au afectat mii de hectare cu cereale și livezi din R. Moldova

Ploile torenţiale din această lună au afectat mii de hectare cu cereale și livezi din R. Moldova

Ploile torenţiale, însoțite de grindină, și furtunile din această lună au afectat mii de hectare cu cereale și livezi din Republica Moldova. Pagubele se ridică la zeci de milioane de lei. Cifrele estimative au fost prezentate astăzi de șefii de direcții agricole raionale, într-o ședință online organizată de ministerul Agriculturii.

Cele mai afectate au fost raioanele Cantemir, Orhei, Telenești, Florești și UTA Gagauzia. Au fost afectate sute de hectare de porumb, floarea soarelui, viță de vie, liverzile de cireș, cais și prun. În unele localități, recolta a fost compromisă în proporție de 90%.

VEACESLAV TOCAN șef, Direcția Agricolă Florești:  A fost afectată cultura grâului  906 ha, orz 50 ha, rapița 498 ha, porumb 452 ha, floarea 600 ha.

ION SÎRBU șef, Direcția Agricolă Hâncești:  Au suferit 602 ha teren de la 30 la 80%. Au adus pagube de 7,2 mil lei. Au suferit 32 de agenți economici.

PAVEL CURUS șef, Direcția Agricolă Căușeni: În urma ploilor în localitatea Săiți a fost afectat un agent economic, care are o livadă de măr, comisia a constatat 55% afectat. cireșele s-au umplut cu apă, au început să apară boli, mucegai. Am încercat să găsim soluții, prin raioanele din împrejurimi și nimeni nu procesează cireașa.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:  Cel mai mult au avut de suferit, după nr. de acte, pentu că direcțiile agricole au raportat numărul de acte, vorbim  despre Comrat care are 127 de acte, Cantemir- 67 de acte și Orhei, Telenești încă nu au raportat sunt în proces. "  

Cu actele de constatare a pagubelor, agricultorii se vor adresa Camerei de Comerț și Industrie pentru a ridica Certificatul de Forță Majoră, în baza căruia pot justifica întârzierile la achitarea creditelor accesate de la bănci.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:   Evident că sunt probleme cu cireșile din cauza proilor abundente. Astazi la ora 3 vom avea o discuție cu combinatele de conserve care procesează fructe să identifice posibilități de a achiziționa de la agricultori cireșile crăpate care nu mai pot fi vândute ca să fie procesate..

Ministrul Agriculturii a declarat că, în prezent, Republica Moldova dezvoltă împreună cu România un proiect pentru a eficientiza combaterea căderilor de grindină. E vorba de tratarea norilor cu ioni de argint, prin pulverizare, având în vedere că lansarea rachetelor antigrindină nu este permisă în zona frontierei de stat.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter