Social

Specialiștii ne avetizează că înțepărturile de țânțar devin tot mai periculoase

Specialiștii ne avetizează că înțepărturile de țânțar devin tot mai periculoase

Specialiștii ne avetizează că înțepărturile de țânțar devin tot mai periculoase. Pe lângă speciile tradiţionale, schimbările climatice au dus la răspândirea altor specii. Țânțarul tigru Asiatic a apărut și pe la noi iar mușcătura acestuia poate cauza boli deosebit de grave.

Mirosul corpului, produsele cosmetice sau chiar aerul expirat atrag țânțari.

„Ei după ploaie sunt mai agresivi, sunt mai răi şi muşcă mai dureros. Când deja se face seara, nu prea stăm pe lângă tufişuri. Ei nu iubesc razele solare. Chiar şi acum dacă te apropii ei îndată pot să te atace.”

„Cu spray-uri împotriva ţânţarilor, a muştelor. Aşa ne luptăm doar că nu prea îşi fac efectul şi toţi suntem muşcaţi de ţânţari. Şi eu şi copilul şi toţi. Provoacă foarte mare iritaţie şi copilul se scarpină până la sânge. M,ai are şi sub încălţăminte, unde nu se văd.”

Cei mai vulnerabili sunt copiii şi persoanele în vârstă.

IANA CAŞU, alergolog: „Am până la zece pacienţi pe zi cu înţepături. Acum e chiar perioada înţepăturilor. Mulţi petrec la aer liber, în parcuri. Căpuşi, ţânţari sunt seara de aceea ar fi bine să ne ţinem mai departe de locurile aglomerate, cu umeditate, de locurile cu bazine, lacuri.”

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică avertizează că, din cauza schimbărilor climatice, bolile tropicale provocate de înţepăturile ţânţarilor sunt tot mai răspândite în Europa.

PARASCOVIA GORI, medic epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: „Pe lângă disconfortul apărut în urma înţepăturii, care poate provoca o iritaţie uşoară apoi o inflamaţie intensă, mai pot transmite şi boli extrem de grave precum: febra galbenă, fembra denga, virusul West Nile, encefalita ecfină.”

În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de febra Denga, precum și un caz de infecție cu virusul West Nile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter