Social

În loc să aibă grijă de bătrânii neputincioşi, îi lăsau fără case. Angajaţi de la Direcţia de Asistenţă Socială din Bălţi, cercetaţi penal

În loc să aibă grijă de bătrânii neputincioşi, îi lăsau fără case. Angajaţi de la Direcţia de Asistenţă Socială din Bălţi, cercetaţi penal

În loc să aibă grijă de bătrânii neputincioşi, îi lăsau fără case. Trei angajaţi de la Direcţia de Asistenţă Socială din Bălţi sunt cercetaţi penal după ce ar fi preluat ilegal locuinţele a două persoane în vârstă, aflate în evidenţele instituţiei. În acest caz deosebit de grav ofiţerii CNA şi procurorii au reţinut o şefă de secţie din cadrul direcţiei. Anchetatorii au dat publicităţii înregistrarea unor convorbiri telefonice între suspecţi.

Potrivit anchetatorilor de la CNA, înregistrarea telefonică scoate la iveală faptul că un angajat al Direcției Asistență Socială a Primăriei Bălţi a dat o mită de 5.000 de euro unor superiori pentru a-i acoperi ilegalităţile comise.

Mai exact, angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială ar fi încercat să ascundă faptul că au deposedat abuziv de locuinţe două persoane social-vulnerabile, aflate în evidența instituţiei. Unul dintre cazuri ar fi avut loc în 2022.

INA VELEŞCIUC ofiţer de presă, Centrul Naţional Anticorupţie: Factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Anchetatorii au făcut astăzi percheziţii la mai multe adrese iar o şefă de secţie din cadrul Direcţiei a fost reţinută pentru 72 de ore. Iar Lucia Dioneac, directorul Agenţiei Teritoriale de Asistență Socială Nord-Nord-Vest, spune că a pornit o anchetă internă.

LUCIA DIONEAC director, Agenţia Teritorială de Asistenţă Socială Nord-Nord Vest: Sunt angajaţii… foşti angajaţi, vedem ancheta de serviciu, vedem ce o să fie. Au fost ridicate trei dosare ale beneficiarilor… este legat de apartamente, dvs cred că cunoaşteţi de ceea ce a postat CNA, este vorba de anul 2022-2023.

În timpul cercetărilor, procurorii au ridicat şi un contract de înstrăinare a unui apartament , cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, dar şi o procură. În acest caz, Procuratura municipiului Bălţi a pornit un dosar penal pentru abuz de serviciu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter