Politic

Anatol Şalaru: "Nicio țară care a aderat pe parcursul ultimilor ani la UE nu s-a ciocnit de problemele pe care le are azi R. Moldova"

post-img
Punctul pe AZi

"Nicio țară care a aderat la Uniunea Europeană în ultimii ani nu s-a confruntat cu provocările pe care le are astăzi Republica Moldova", e de părere fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, care subliniază că Moscova se opune vehement aderării R. Moldova la UE, ceea ce creează dificultăți majore pentru guvernul de la Chișinău. În plus, Rusia încearcă să destabilizeze țara prin posibile lovituri de stat, punând în pericol viitorul european al R. Moldova. Şalaru avertizează că, dacă această oportunitate este ratată, ar putea fi pierdută pentru totdeauna.

ZFR

"Nicio țară care a aderat pe parcursul ultimilor ani la UE nu s-a ciocnit de problemele pe care le are astăzi Republica Moldova. Noi avem și o problemă foarte mare internă susținută de Moscova care se opune aderării R. Moldova la UE și în cazul alegerilor trebuie să spunem adio pentru mulți ani sau poate pentru totdeauna parcursului nostru european, de aceea, guvernarea de la Chișinău se confruntă cu probleme și provocări foarte mari. Cea mai importantă problemă pe care o are R. Moldova este încercarea Rusiei de a destabiliza situația prin o lovitură de stat și de a câștiga alegerile la Chișinău. E nevoie să explicăm cetățenilor că aderarea la UE nu se face pentru Maia Sandu sau pentru PAS, această oportunitate pe care o avem acum nu se va mai deschide niciodată, această aderare se datorează în linii mari războiului din Ucraina. Până acum doi ani, UE nu lua nici în glumă aderarea R. Moldova la UE, majoritatea politicienilor au cochetat cu Rusia. Acum avem o oportunitate cum nu am mai avut în istoria noastră și nu vom mai avea vreodată, dacă vom rata această șansă. E nevoie toți să ne includem", a declarat fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Din punctul meu de vedere, s-a întâmplat ceva, ceea ce mulți spuneau că nu e posibil să se întâmple și unii sceptici și acum își manifestă neîncrederea în ceea ce a început, dar iată cu toată rezistența din partea unora și cu tot scepticismul din partea altora, s-a început, propriu-zis, procesul de integrare europeană, până acum era o pregătire pentru această etapă. Responsabilitatea e mult mai mare decât ceea ce a fost până acum. De acum înainte, jocul e mai serios, acum totul se fixează, totul se înscrie și dacă nu sunt îndeplinite anumite angajamente, se poate opri procesul, poate fi suspendat, la inițiativa Comisiei Europene sau la inițiativa unui stat membru dacă argumentează în mod corespunzător. E un proces tehnologic, fixat, complex, acum cu emoțiile, promisiunile nu mai merge, fiindcă se pune o anumită viteză care trebuie respectată, chiar și stagnarea poate duce la suspendare", a adăugat analistul politic, Nicolae Negru.

Totodată, politologul de la Bucureşti, Cristian Pârvulescu susține că cel mai dificil va fi competența administrativă, de calitatea administrației.

"În linii mari, liniile au fost deja conturate. Sper să existe această capacitate administrativă atât de importantă pentru a putea rezolva aceste probleme, e nevoie de multă forță, convingere, imaginație și flexibilitate din partea negociatorului șef și a echipei sale. Capitolele dificile sunt cele legate de statul de drept. Important este că a început, există susținere din partea societății moldovenești. Anul acesta e crucial nu doar în ceea ce privește negocierile. Am încredere în administrația de la Chișinău, mi se pare că își înțelege cât se poate de clar menirea și obiectivele și că nu există alternativă la această cale și nu poate fi amânată foarte mult. R. Moldova își va îndeplini obiectivele în 4-5 ani de zile, undeva la orizontul 2029 ar putea să îndeplinească criteriile pentru aderare și într-un context favorabil, în 2030 ar putea intra în UE, dar sunt multe probleme care există încă. Să sperăm că linia actuală a UE nu va fi schimbată între timp", adaugă politologul de la Bucureşti, Cristian Pârvulescu.

Aseară, la Luxemburg, s-au lansat negocierile de aderare a R. Moldova la UE, în cadrul primei conferinţe interministeriale UE-Moldova. Autoritățile de la Chișinău recunosc că urmează un drum greu dar spun că există capacitatea de a construi un stat prosper și european, până în anul 2030.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter