Politic

Aseară, la Luxemburg, s-au lansat negocierile de aderare a R. Moldova la UE, în cadrul primei conferinţe interministeriale UE-Moldova. Urmează etapa de screening bilateral, care începe în două săptămâni

Aseară, la Luxemburg, s-au lansat negocierile de aderare a R. Moldova la UE, în cadrul primei conferinţe interministeriale UE-Moldova. Urmează etapa de screening bilateral, care începe în două săptămâni

Republica Moldova a trecut într-o nouă etapă în parcursul său european. S-au lansat oficial negocierile de aderare a ţării la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău recunosc că urmează un drum greu dar spun că există capacitatea de a construi un stat prosper și european, până în anul 2030.

DORIN RECEAN prim-ministru, Republica Moldova: " Am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de aderarea la Uniunea Europeană. Conferința Interguvernamentală Republica Moldova - UE demonstrează că avem capacitatea să construim, până în 2030, un stat prosper, un stat european. Doar aderarea la UE, oferă șansa de a trăi în pace și bunăstare la noi acasă. Negocierile începute sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor Republicii Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile.

OLIVER VARHELYI comisarul european pentru Vecinătate și Extindere: Negocierile sunt, în esență, un proces transformativ. Vor avea, sunt sigur, un impact pozitiv asupra dezvoltării economice. Când vorbim de screening, în câteva săptămâni vom avea prima sesiune de discuții. Scopul acestui exercițiu va fi să discutăm acquis-ul comunitar, cadrul legal european, unul după altul. Și să vedem cum vor fi implementate în R. Moldova: până la ce data, în ce condiții, ce capacități de implementare există. SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Exercițiul de screening bilateral va începe în două săptămâni adica la începutul lunii iulie. Acest proces va dura aproximativ 1 an și jumătate și ar trebui sa fie finalizat în martie 2026. Ministrul de externe a Belgiei, țară ce deține președinția Consiliului UE, a declarat că: Deschiderea negocierilor de aderare la numai doi ani de la acordarea statutului de țară candidată este o dovadă că s-a îndeplinit agenda de reforme a UE. Oficialul european a mai declarat că cerințele Bruxelles către Chișinău vor fi exigente și acest proces de negociere va fi unul bazat exclusiv pe merite.

HADJA LAHBIB ministrul de Externe, Belgia: Este doar primul pas, un punct de cotitură care a deschis ușa, dar sunt 35 de capitole și va fi efortul Comisiei pentru a urmări și a fi vigilentă, a urmări reformele.

Șeful guvernului de la Chișinău a vorbit și despre provocările pe care va trebui să le depășească Republica Moldova în parcursul său european.

DORIN RECEAN prim-ministru, Republica Moldova: Trebuie să implementăm cât mai curând reforma justiției, să avem un sistem asanat pentru a asigura supremația legii. Totodată, trebuie să ne asigurăm că avem capacități administrative suficiente pentru a ne asigura că acquis-ul comunitar este implementat în mod corespunzător.

Președintele Maia Sandu a salutat începutul negocierilor de aderare.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Fiecare pas pe care-l facem împreună ne apropie de ziua aderării țării noastre la Uniunea Europeană… Am încredere că vom continua la fel de hotărâți pentru ca Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată."

Experți spun că acum R. Moldova intră în linie dreaptă pentru obiectivul de aderare la UE până în 2030.

VLADISLAV KULMINSKI director executiv, IPIS: Este un moment de cotitură pentru R.Moldova. Acum nu prea putem să înțelegem, vom înțelege după o anumită perioadă de timp. Este un efort al R.Moldova de a intra în spațiul unde nouă ne va fi asigurată securitate, în primul și primul rând. Un drum care ne duce în direcția opusă de spațiul din zona gri, în care ne-am aflat 30 de ani de zile. Dacă vom reuși să parcurgem acest drum va fi cea mai important reușită a R.Moldova.

MIHAI MOGÂLDEA director adjunct, IPRE: Va fi destul de greu să parcurgem, într-o perioadă scurtă de 6 ani de zile, toate aceste negocieri. Perioadă în care va trebui să armonizăm o mulțime de legi și să implementăm reforme necesare pentru a avansa în acest proces de negocieri cu UE. S-ar putea să existe anumite domenii în care vom avea nevoie de mai mult timp pentru a parcurge toate cerințele necesare.

Cu ocazia acestui moment istoric, aseară, scuarul Parlamentului de la Chișinău a fost iluminat în culorile drapelului Uniunii Europene. Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022. Un an mai târziu, a primit statut de ţară candidat.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter