Politic

Ex-ministrul român al Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea: „Dacă se vor face eforturi, 2030 este o dată realistă de aderare a R. Moldova la UE”

post-img
Ex-ministrul român al Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea: „Dacă se vor face eforturi, 2030 este o dată realistă de aderare a R. Moldova la UE”

„Integrarea R. Moldova în UE cred că este cel mai important proces politic pe care R. Moldova îl are după independență și cred că 2030 este o dată fezabilă și tocmai de aceea cred cu tărie că întregul sprijin care vine de la București în toate formele și prin toate mijloacele sale, va ajuta foarte mult îndeplinirea acestui dizederat, ” a declarat ex-ministrul român al Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit fostului ministru de la București, beneficiile pe care le are un stat după aderarea la UE sunt colosale:

„Beneficiile pe care le are un stat candidat după aderarea la UE sunt incomensurabile: ai o altă administrație mult mai funcționaă, cu servicii mai bune, mai rapide, mai digitale; ai o economie care se bazează foarte mult pe investiții private; ai intreprinderi de stat care în urma negocierilor nu vor mai putea să primească survenții de la bugetul de stat. Toate aceste elemnte plus enorma cantitate de investiții strine pe care am avut-o, a făcut ca România să treacă de pe poziția 27 pe poziția 11 la tot ce înseamnă produs intern brut.” 

Răzvan Cotovelea consideră că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană în 2030 este fezabilă cu condiția unor eforturi considerabile din partea Parlamentului și Guvernului: 

„Cred că dacă se vor face eforturi din partea Parlamentului, care este menit să adopte legislația propuse de către Guvern și eforturile de către Guvern în ceea ce înseamnă procesele de reformă pe fiecare domeniu în parte, data de 2030 este o dată perfect realistă. Nu sunt probleme foarte mari în ceea ce înseamnă greutatea unor sectoare industriale. Republica Moldova prin specificitate economiei, a dimensiunilor și a spectrului social cred că poate să atingă 2030.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în cotninuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter