Actualitate

Ziua Naţională a Portului Popular. Zeci de oameni au participat la o paradă în Chișinău, unde au prezentat creaţiile unor meşteri iscusiţi din Republica Moldova

Ziua Naţională a Portului Popular. Zeci de oameni au participat la o paradă în Chișinău, unde au prezentat creaţiile unor meşteri iscusiţi din Republica Moldova

Cu mândrie şi dragoste pentru datini, zeci de oameni au îmbrăcat astăzi straie tradiţionale şi au mers pe străzile Chişinăului, de Ziua Naţională a Portului Popular. La eveniment au participat artişti, ansambluri folclorice, dar şi locuitori ai oraşului care poartă cu plăcere cămaşa cu altiţă. Pe ritmuri de muzică populară, ei au îmbrăcat creaţiile unor meşteri iscusiţi din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Creaţii unice, cusute manual de meşteri populari din Republica Moldova, au fost îmbrăcate astăzi de zeci de basarabeni care au vrut să celebreze Ziua Naţională a Portului Popular.

DIANA ROŞCA administrator, comunitatea "Ciocârlia": „Este cea mai importantă sărbătoare pentru noi, în care ieşim cu costumul pe care l-am creat de-a lungul anului şi avem ocazia să arătăm comunităţii, lumii din jurul nostru cum arată un costum autentic”.

Membri ai unor asociaţii care vor să ducă mai departe tradiţiile româneşti au prezentat astfel de costume tradiţionale şi în incinta Muzeului de Etnografie.

IOANA CĂPRARU artist: „Am un sentiment de dragoste faţă de costumul popular. Mă bucur foarte mult că se sărbătoreşte Ziua Portului Popular, haideţi să-l purtăm aşa cum se cuvine”.

Sărbatoarea portului popular românesc de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a ajuns la a noua ediție.

SUZANA POPESCU artist: „Portul popular în acest moment este o respiraţie a poporului, fiindcă cu ani în urmă, când noi am pornit valul ăsta de pornire naţională, era foarte greu ajungi într-un sat să stai de vorbă cu o bunică care ţinea în ladă o cămasă…

PETRU VICOL director, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală: „Venim cu o expoziţie de piese care au fost create de meşteri populari. Dânşii au un rol foarte important în perpetuarea, în revenirea la costumul tradiţional românesc”.

Cămaşa cu altiţă romanescă este îndrăgită şi de alte popoare. Aurelie este din Franţa şi a venit la eveniment cu o ie creată chiar de ea.

1Eu sunt căsătorită cu un moldovean de la Goteşti şi am aici o familie tare îndrăgostită de tradiţie. Mi-a transmis şi mie această tradiţie, toată iubirea asta. MUSCA M-am apucat, aşadar, să fac cămaşa mea, inspirată din cartea Varvarei Buzila!, a spus Aurelie.

În straie de sărbătoare, au trecut astăzi Prutul şi iubitori de tradiţii din România.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter