Actualitate

Excelenţa academică a fost premiată la Universitatea de Stat a Moldovei. Gala Performanţelor a fost însoţită de o paradă a portului popular

USM

Excelenţa academică a fost premiată la Universitatea de Stat a Moldovei. Cei mai sârguincioşi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior au primit diplome şi premii. Şi anul acesta, Gala Performanţelor a fost însoţită de o paradă a portului popular, astfel că studenţii au devenit ambasadori ai tradiţiilor româneşti.

Purtând veşminte populare româneşti, reprezentanţii celor 11 facultăţi de la USM au defilat cu mândrie pe aleea campusului universitar. A fost acţiunea care a deschis ediţia de anul acesta a Galei Performanţelor, în cadrul căreia au fost premiaţi 54 de studenţi cu rezultate deosebite în anul universitar care s-a încheiat. Tinerii merituoşi spun că astfel este stimulat spiritul academic.

OLIVIA-CRISTINA LUNGU şefă de promoţie 2024, Facultatea de Ştiinţe Economice: „A fi şefă de promoţie este o onoare pentru fiecare persoană pentru că această performanţă este dobândită doar printr-o muncă asiduă şi cu ajutorul profesorilor. Îţi oferă un grad de succes şi mai mult curaj în forţele propriii”.

CRISTIAN CEMÎRTAN şef de promoţie 2024, Facultatea de Matematică şi Informatică:„Trei ani de studii intensive, am depus  foarte multă muncă, am particiapt la olimpiade. Şi privitor la studiile ulterioare am foarte multă motivaţie să îmi continui studiile spre masterat”.

CORINA SÎRBU şefă de promoţie 2024, Facultatea de Litere: „Mă responsabilizează pentru că reprezint Facultatea de Litere, specialitatea limba română şi engleză. Port cu mândrie”.

Pe lângă parada portului popular, în curtea universităţii a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte tradiţionale româneşti. Ca în fiecare an, reprezentanţii celor 11 facultăţi s-au întrecut în amenajarea cât mai autentică a standurilor.

VICTORIA BULICANU decan, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării: „Prin intermediul acestui eveniment încercăm să transmitem şi studenţilor exact aceeaşi atmosferă, aceeaşi intenţie de respectare a tradiţiilor naţionale pentru că avem nişte tradiţii extraordinar de frumoase”.

NADIA CERNOMAZ şefă de promoţie 2024, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării: „Mă simt mândră că la Universitatea noastră se promovează tradiţiile noastre naţionale. Port cu mândrie această ie. Sper să le transmitem din generaţie în generaţie”.

Promovarea reuşitelor academice, dar şi a artei populare, sunt printre priorităţile instituţiei de învăţământ superior, spune rectorul universităţii, Igor Şarov. Tradiţional, aceste activităţi sunt susţinute de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernul României.

IGOR ŞAROV rector USM: „Mă bucură atenţia sporită pentru acest eveniment din partea cadrelor didactice, a studenţilor. Lucrurile sunt indisolubil legate: portul popular şi performanţa. Este o obligaţie a noastră, a Universităţii de Stat, de a transmite generaţiilor ceea ce ne-au cultivat strămoşii noştri, buneii”.

ADRIAN DUPU secretar de Stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova: „Este foarte important să arătăm studenţilor care obţin rezultate deosebite că sunt apreciaţi pentru că astfel dăm un exemplu şi pentru viitoarele generaţii să muncească mai mult, să depună mai mult efort şi să obţină rezultate frumoase”.

Gala Performanţelor de la USM a ajuns la cea de-a patra ediţie în timp ce Parada Portului Popular se desfăşoară de 14 ani.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter