Actualitate

Un an de la atacul armat de pe Aeroportul Chişinău. Autorităţile spun că au implementat unele măsuri de siguranţă la aeroport, dar recunosc că mai sunt multe de făcut

Un an de la atacul armat de pe Aeroportul Chişinău. Autorităţile spun că au implementat unele măsuri de siguranţă la aeroport, dar recunosc că mai sunt multe de făcut

Astăzi se împlineşte un an de la atacul armat de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, soldat cu moartea unui poliţist de frontieră şi a unui angajat al aerogării. Tragedia a scos la iveală mai multe nereguli în securitatea principalei porţi aeriene a ţării. Au urmat demisii şi sancţiuni. S-a deschis un dosar penal, însă urmărirea nu s-a finalizat şi nu se ştie când va ajunge pe masa judecătorilor. Autorităţile spun că au implementat unele măsuri de siguranţă la aeroport, dar recunosc că mai sunt multe de făcut.

Autorul atacului de pe 30 iunie 2023 a fost un cetăţean din Tadjikistan, căruia nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova. El a ajuns pe Aeroportul din Chişinău la ora 14:48, cu o cursă de la Instanbul. După ce a aşteptat timp de două ore în aerogară, la un moment dat a devenit agresiv şi i-a atacat pe oamenii legii.

A smuls pistolul poliţistului de frontieră şi l-a împuşcat mortal. Acceaşi soartă a avut-o şi un angajat al aeroportului. Atacatorul a fost grav rănit de forţele speciale de intervenţie şi a murit, după câteva zile, pe patul de spital.

După această tragedie, au urmat demisii la nivel înalt - ministrul de Interne, Ana Revenco, un secretar de stat și patru poliţişti. Şeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, s-a ales cu o mustrare disciplinară şi abia în toamnă a demisionat.

RUSLAN GALUŞCA, şef, Poliţia de Frontieră? „Noioi am învăţat din lecţiile pe care le-am avut. Totodată, vă informez că în urma anchetei de serviciu după acest incident - 11 poliţişti de frontieră au fost sancţionaţi şi patru au fost eliberaţi din funcţie”.

Atacul armat a scos la iveală un şir de probleme la aeroport – securitate slabă, controale necorespunzătoare, dotarea precară a poliţistilor de frontieră, dar şi criză de angajaţi.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „De un an de zile, autorităţile au impus reguli de siguranţă mai stricte pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Una dintre aceste măsuri a fost accesul limitat în clădirea terminalului, unde nu au voie să intre decât pasagerii şi angajaţii aeroportului sau ai companiilor aeriene. Din acest motiv, presa nu a putut filma măsurile luate după atacul armat care a avut loc pe 30 iunie 2023, soldat cu moartea unui poliţist de frontieră, a unui angajat al aerogării dar şi a atacatorului, un cetăţean din Tadjikistan”.

Şeful Poliţiei de Frontieră susţine că baza maerială a poliţiştilor de la aeroport s-a îmbunătăţit şi acolo s-au adus mai mulţi angajaţi. De asemenea, se poartă discuţii cu administraţia aerogării pentru a atribui oamenilor legii mai multe spaţii în terminal.  

RUSLAN GALUŞCA, şef, Poliţia de Frontieră: „Să permită Poliţiei de Frontieră să fie mai eficientă în ceea ce priveşte domeniul de monitorizare a fluxului de pasageri în preajma aerogării, respectiv, accesul în aerogară. Doi: asigurarea unor spaţii care să permită intervenţia rapidă în caz de schimbare a situaţiei a grupurilor dislocate în aeroport. Şi crearea unor zone tampon care va permite gestionarea eficientă al fluxului din aerogară”.

În acest caz a fost iniţiat un dosar penal, s-au făcut cercetări şi s-au audiat martori. Abia în luna martie, fostul şef al Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, a primit statutul de bănuit pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu. Chiar şi aşa, acuzatorii încă nu au reuşit să finalizeze urmărirea penală în acest dosar.

VIOLINA MORARU, purtător de cuvânt, Procuratura Generală: „Un impediment de finalizare a urmăririi penale constă în contestarea de către partea apărării la judecătorul de instrucție, a anumitor acțiuni de urmărire penală efectuate de procuror. În context, recent, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis solicitarea avocatului învinuitului de ridicare excepției de neconstituționalitate a unui text din articolul 329 din Codul penal. După pronunțarea unei soluții de către Curtea Constituțională și, respectiv, judecătorul de instrucție, va putea fi adoptată o hotărâre pe cauza penală”.

Fostul şef al Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi un punct de vedere.

Anterior, el a declarat că va coopera cu anchetatorii şi că pledează nevinovat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter