Actualitate

Salvatorii sunt la datorie în plină vară. 28 de oameni s-au înecat în bazinele acvatice de la începutul sezonului estival

Salvatorii sunt la datorie în plină vară. 28 de oameni s-au înecat în bazinele acvatice de la începutul sezonului estival

Vremea caniculară a aglomerat plajele, în special, cele publice de pe malurile iazurilor sau de pe râul Nistru. Salvatorii sunt cu ochii în patru, mai ales că de la începutul sezonului estival, 28 de oameni s-au înecat în bazinele acvatice. Pe lângă ajutorul oferit celor în situaţii de risc, ei încearcă să-i informeze pe oamenii veniţi la odihnă cum trebuie să se ferească de accidente dar şi cum să-i salveze pe alţii.

Câţiva salvatori, alături de reprezentanţi ai Crucii Roşii, au mers astăzi pe o plajă din regiunea Soroca Nouă, unde au vorbit cu cei care au venit să se odihnească pe malul râului Nistru.

Au împărţit pliante cu explicaţii despre primul ajutor în caz de înec dar şi reguli de bază pe care trebuie să le ştie cei ce merg la scăldat.

Pentru a fi mai convingători, salvatorii au simulat câteva situaţii de risc. Au mers cu barca pe Nistru pentru a căuta obiecte care îi pot răni pe cei ce se scaldă, au făcut scufundări demonstrative şi au arătat cum se fac manevrele de resuscitare, folosind un manechin.    

De la începutul anului, 28 de oameni şi-au pierdut viaţa la scăldat, cinci dintre aceştia fiind copii. Aşa că salvatorii le atrag atenţia părinţilor să-i supravegheze cu atenţie pe cei mici când sunt în apă  

EUGEN DOGA, salvator, şef secţia Prevenire, DSE Soroca: „Noi reamintim populaţiei că e strict interzis scăldatul în locurile neamenajate, pe timp de ploaie sau timp nefavorabil, la fel şi în locuri necunoscute , plus la asta rugăm părinţii să supravegheze copiii, să nu-i lase singuri să plece la scăldat. Desigur este interzis scăldatul în stare de ebrietate, foarte multe cauze din aceasta cauza sunt”.

De la începutul acestui sezon estival, personalul specializat a salvat de la înec 57 de persoane.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter