Social

Un nou tip de marcaj rutier, numit „covor roșu”, va fi aplicat la trecerile de pietoni din Chișinău

Un nou tip de marcaj rutier, numit „covor roșu”, va fi aplicat la trecerile de pietoni din Chișinău

Autorităţile municipale au început să aplice un nou tip de marcaj rutier la trecerile de pietoni din Chişinău. E vorba de aşa-numitul "covor roşu" menit să crească securitatea pietonilor în trafic. Primăria îşi propune ca, până la începutul noului an şcolar, să aplice astfel de marcaje la zebrele din apropierea mai multor instituţii de învăţământ, dar şi de pe cele mai aglomerate străzi din oraş.

Primele marcaje roșii au fost deja aplicate pe câteva bulevarde şi străzi din sectoarele Botanica, Ciocana şi Râşcani. Pe strada Miron Costin au fost securizate zebrele din faţa liceului teoretic "Mihail Kogălniceanu" şi din apropierea şcolii specializate de polo pe apă "Gheorghe Osipov".


NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Așa-numitele "covoare roșii", aceste marcaje aplicate înaintea și după trecerea de pietoni, au o suprață abrazivă. Astfel că, pe lângă faptul că asigură zebrei o vizibilitate sporită, acestea contribuie la reducerea distanței de frânare.”


"Covoarele roșii" sunt indicate în intersecțiile aglomerate și în zonele cu trafic intens de pietoni. Şoferii au păreri împărţite în legătură cu eficienţa lor. Până acum, în Chişinău au fost aplicate astfel de marcaje la şapte treceri de pietoni, dar până la sfârşitul verii ele vor apărea la încă 14. Vor fi securizate mai multe zebre de pe bulevardul Decebal, aflat în reabilitare, dar și pe bulevardele Mircea cel Bătrân, Cuza Vodă, Sarmisegetuza şi strada Academician Andrei Saharov. Valoarea totală a proiectului este de şapte milioane de lei, bani din bugetul municipal.


DUMITRU CEBAN, director adjunct, Direcţia Mobilitate Urbană, primăria Chişinău: „Sunt mai multe studii în vest, care denotă faptul că siguranţa la trafic a crecut pe aceste zone cu 20-30 la sută. Şi care ne punem şi noi, ca prioritate să scadem rata de accidenţă pe aceste tronsoane.”


Potrivit poliţiei, de la începutul anului s-au produs 122 de accidente pe zebră, în care au fost implicaţi pietoni. Patru persoane au decedat iar 121 au fost rănite. Amintim că şoferii care nu dau prioritate pietonilor pe trecere riscă până la 1.800 de lei amendă și 5 puncte de penalizare. Dacă se repetă fapta pe parcursul unui an, aceştia riscă o amendă de până la 2.500 de lei şi suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport până la 45 de zile.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter