Social

La Parlamentul R. Moldova au fost prezentate istoriile de succes ale 12 refugiați ucraineni

La Parlamentul R. Moldova au fost prezentate istoriile de succes ale 12 refugiați ucraineni

Acum doi ani au fugit din faţa tancurilor ruseşti şi au găsit adăpost în Republica Moldova. Sperau că se vor întoarce în scurt timp acasă dar războiul crud din Ucraina nu dă semne că se va încheia prea curând, aşa că au decis să o ia de la zero în ţara care i-a adoptat. Este povestea unor ucraineni ce fac parte din proiectul "12 noi începuri", în care fiecare povesteşte cum a reuşit să se integreze în noua casă.

Elena este medic şi a venit în Republica Moldova împreună cu părinţii, după ce casa lor a avut de suferit în urma unui atac rusesc. Când a înţeles că nu se va întoarce curând în Ucraina, a decis să se angajeze în oraşul Cimişlia.


ELENA NESTERIUC refugiată: „De câteva ori pe săptămână eu consult pacienţii din satele raionului Cimişlia. Sunt localităţi în care oamenii vorbesc limba ucraineană şi ne-a fost uşor să ne înţelegem. Nu am întâmpinat bariera lingvistică. În aceşti doi ani de când sunt în Republica Moldova ne simţim ca acasă.”


A fost nevoită să lase totul în urmă şi Victoria, care locuia aproape de Kiev, într-o zonă grav afectată de bombardamentele ruseşti.  


VICTORIA PISARENCO refugiată: „Cel mai dificil e să începi totul de la zero. În Ucraina îmi făcusem o carieră, aveam o casă frumoasă lângă un iaz. Viaţa s-a schimbat şi s-a împărţit în "până la" și "după".  În Republica Moldova sunt prima femeie care a deschis un business şi acum am un centru ce oferă servicii în domeniul frumuseţii, cosmetolog, frizer, beauty fotograf şi designer.”


OLENA PRISIAJNIUC refugiată: „Noi am decis, după cinci zile petrecute în Chişinău, că rămânem pentru totdeauna aici şi vom începe o nouă viaţă. Copiilor le-a plăcut şi am decis să încercăm. În prezent lucrez şi până acum am lucrat şi am făcut diferite proiecte umanitare. Gestionez două organizaţii care se ocupă cu diferite proiecte, culturale, sociale şi umanitare pentru ucraineni şi moldoveni.”


Cele 12 istorii de succes ale refugiaţilor au fost prezentate într-o colecţie de tabouri expuse în holul Parlamentului de la Chişinău.


IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Eu mă bucur să văd medici care s-au angajat în spitalele noastre, să văd oameni de artă care transmit frumosul copiilor noştri. Contribuţia d-voastră este extraordinară.”


ARCO BUONO ANDREW PAINTER reprezentantul Înaltului Comisar, UNHCR: „Acum, mai mult ca niciodată, refugiaţii au nevoie de sprijinul nostru şi solidaritatea noastră, aici în Republica Moldova, dar şi în toată lumea.  Moldova, prin autorităţile sale şi prin oamenii săi, şi-a deschis braţele şi comunităţile pentru refugiaţii ucraineni.”


Republica Moldova este ţara care a primit cel mai mare număr de ucraineni. Acum sunt peste 116 mii de refugiaţi, dintre care aproape jumătate copii.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter