Social

Concursul Naţional "Vinul Moldovei": Peste 300 de vinuri din R. Moldova în competiție

Concursul Naţional "Vinul Moldovei": Peste 300 de vinuri din R. Moldova în competiție

Peste 300 de vinuri din Republica Moldova se vor întrece la Concursul Naţional "Vinul Moldovei", care se desfăşoară astăzi la Chişinău. 27 de experţi străini şi locali vor aprecia calitatea licorilor autohtone, pe baza unor criterii stabilite de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului. Cele mai bune vinuri vor fi premiate şi vor fi incluse într-un ghid specializat.

CHAN JUN PARK, expert, directorul competiţiei "Asia Wine Trophy", Coreea de Sud: „Calitatea vinurilor moldoveneşti este din ce în ce mai bună, dar şi gustul nu se compară cu cele internaţionale pentru că aveţi soiurile locale cum ar Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rară Neagră.”


VALERIU COTEA, expert, preşedintele Comisiei de Oenologie OIV România: „Ceea ce aveţi voi sunt soiurile noi create şi care au devenit foarte interesante şi foarte prizate mai ales pe pieţe îndepărtate, mă gândesc la Asia şi se pare că aţi prins un trend foarte bun şi vă felicit pentru asta.”


Concursul din acest an pune accent pe promovarea vinului făcut din soiuri de struguri specifice Republicii Moldova, dar şi cel din soiuri locale. De asemenea vor fi evaluate şi vinurile obţinute din cupaje cu soiuri europene de struguri.


ŞTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, R. Moldova: „Deci, este o ocazie încă o dată să afirmăm lumii întregi că Republica Moldova produce vinul de calitate, produce divinuri inclusiv din soiuri autohtone care nu mai există nicăieri în lume cu care noi ne mândirm foarte mult şi care este un atu foarte puternic pentru noi.”


ANDRIAN DIGOLEAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Dacă e să vorbim despre sectorul vitivinicol, vreau să vă spun că este unul dintre cele mai active sectoare, unul care se dezvoltă într-o dinamică pozitivă şi după zece luni analizate a exporturilor de vinuri moldoveneşti, vreau să vă zic că avem trend pozitiv atât valoric, cât şi cantitativ. Noi avem o creştere de 18% în cantitate şi cca 24% în valoare, ceea ce înseamnă că vindem vinuri mai scumpe.”


KIRK RAMER, director de țară, proiectul Competitivitate și reziliență rurală, USAID Moldova: „USAID sprijină sectorul vitivinicol din Republica Moldova de mai bine de zece ani, în special prin proiectul Competitivitate și reziliență rurală, sprijinim producătorii ca să îşi îmbunătăţească producerea, să identifice pieţe noi, pentru a-şi vinde vinurile.”


Câştigătorii vor fi anunţaţi mâine la Gala Premiilor "Vinul Moldovei". Concursul este organizat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi USAID Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter