Judecătorii şi procurorii care îşi vor asuma dosarele complexe sau cele de rezonanţă ar putea beneficia de pază şi protecţie de stat. Precizarea a fost făcută de preşedintele Parlamentului de la Chişinău. Deputaţii din opoziţie au criticat iniţiativa.
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău susţine că garanţiile de securitate şi cele financiare au fost cerute chiar de procurori şi judecători.
IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Asta va oferi mai mulă sercuritate şi garanţii pentru cei care trebuie să lupte şi să facă justiţie, care trebuie să se pornunţe pe dosare. Va trebui să oferim pază, protecţie, da noi vom oferi. Va trebui să le oferim o remunerare mai deosebită ca în alte cazuri, da noi o vom oferi ca oamenii să se simptă protejaţi.”
Vicepreşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Vasile Grădinaru, crede că astfel de garanții sunt necesare în cazurile în care examinarea unui dosar ar implica eventuale riscuri la adresa securităţii angajaţilor instituţiilor de drept și a familiilor acestora.
VASILE GRĂDINARU vicepreşedinte Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Nu este vorba despre dosare de rezonanţă, dar despre dosare care presupun un risc sporit pentru judecători. De exemplu avem undosar care nu neapărat despre o persoană publică, dar există riscul foarte mare de implicare din partea bănuitului, învinuitului, inculpatului asupra judecătorului pentru a crea presiuni. Acest lucru ar putea fi destul de grav şi atunci cred că este oportună o asemenea prevedere.”
Deputaţii din opoziţie critică iniţiativa.
GRIGORE NOVAC deputat, BCS: „Parcă salariile judecătorilor sunt relativ adecvate dinmajorările acre au fost în trecut, garanţiile sociale la fel Slavă Domnului sunt, acum ce trebuie să le mai facem. Statul şi aşa oferă garanţii egale tuturor. Eu nu văd necesitatea de a mai pedala pe careva garanţii suplimentare.”
GAIK VARTANEAN deputat neafiliat: „Eu am auzit că unii judecători se plâng că sunt presați. Nu sunt sigur că iniţiativa va rezolva problema. Dar eșecul în Reforma justiției e ceea cu ce va merge PAS în alegerile parlamentare. Deja nimic nu-i va mai ajuta.”
RADU MUDREAC deputat, BCS: „Eu consider că orice pază şi orice garanţie este un surplus financiar dinbugetul de stat. Noi cunoaştem care este situaţia oamenilor de rând şi ce viaţă duc ca să mai scoatem bani din bugetul de stat în toiul ierii şi să le acordăm nuştiu de ce şi pentru ce.”
Lista de garanţii urmează să fie stabilită de Guvern şi prezentată Parlamentului pentru dezbateri. Ieri, cabinetul de miniştri a aprobat un proiect prin care judecătorii și procurorii care lucrează în alte localități decât în cele unde sunt domiciliaţi vor beneficia de compensații pentru transport sau cazare. Valoarea ajutorului va fi de cel mult 4 500 de lei pe lună.