Social

Pericol în beciuri în perioada fermentării strugurilor: IGSU explică cum să prevenim tragediile

Pericol în beciuri în perioada fermentării strugurilor: IGSU explică cum să prevenim tragediile

Dioxidul de carbon rezultat din fermentare poate fi mortal, atenționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Pentru a preveni tragediile, cei de la salvatorii anunță că au mers prin gospodăriile din Durlești, municipiul Chișinău, şi au oferit sfaturi despre aerisirea corectă a beciurilor și depozitarea sigură a vinului. Astfel de acțiuni vor continua în următoarele săptămâni, pe durata sezonului de fermentare.

Specialiștii le-au vorbit gospodarilor despre riscurile fermentării vinului în casă și le-au oferit pliante informative.


VASILE GAȘPAR, șef, Direcția de Prevenire a Riscurilor, IGSU: Prelucrarea strugurilor se vor efectua doar în exterior şi în spaţii deschise. Odată cu scurgerea vinului şi transportarea acestuia în beci sau în spaţii închise se va lua în consideraţie că primele trei, patru ore când este trasportat şi depozitat în spaţii închise, dioxidul de carbon este periculos şi poate pune în pericol viaţa noastră.

Pompierii au verificat și sistemele de ventilație din beciuri.


ŞTEFAN BOSTAN, șef adjunct, Direcția Generală Prevenție, IGSU: Suntem într-un beci înfundat acum sub cota zero, sub pământ, ceea ce presupune că necesită să fie asigurat cu aerisire. În cazul de faţă putem observa că sunt două tipuri de ventilări. Este şi cea forţată prin intermediul unui ventilator, dar este prezentă aici şi ventilarea naturală.


Preventia și luarea măsurilor de protective sunt esentiale pentru a preveni intoxicatiile cu bioxid de carbon.


PETRU CARABUT, locuitor Durleşti: Vinul îl fac de zeci de ani, cantitatea la două trei tone. Îl depozitez în două camere. Aici şi în camera ceea din faţă pe care am intrat. Ventilare am patru. Iată aşa fac la toate capacele la acestea mici, la acelea mari am altele. Deţi introduc un furtun aici şi îl pun în apă ca să nu iasă bioxidul de carbon.


Există mai multe metode de verificare a concentrației de oxigen în aer, inclusiv unele tradiționale.


GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: O metodă simplă de a verifica nivelul de oxigen dintr-o încăpere este aprinderea unei lumânări. Dacă aceasta se stinge rapid, este posibil ca nivelul de oxigen să fie scăzut, ceea ce poate reprezenta un pericol. Dioxidul de carbon, fiind mai greu decât aerul, tinde să se acumuleze în partea de jos a încăperii. Din acest motiv, este important să facem verificări la diferite înălțimi.


Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emis în timpul fermentării este toxic, inodor și incolor, iar inhalarea acestuia poate fi fatală în spații închise. Dacă intrăm într-un beci, cineva trebuie să rămână la ușă și să monitorizeze. Dacă persoana nu dă semne în maxim cinci minute, trebuie evacuată imediat.


LILIANA PUŞCAŞU purtător de cuvânt, IGSU: În cazul în care persoana a căzut jos şi s-a intoxicat cu dioxid de carbon trebuie să fim echipaţi corespunzător pentru a extrage persoana respective, cu măşti de protecţie care oferă posibilitatea ca oxigenul să pătrundă iar dioxidul să nu pătrundă.


În situații excepționale, trebuie să apelăm serviciul 112 pentru ajutor. Anul trecut, în raionul Călărași, în satul Sadova, două persoane au murit după ce s-au intoxicat cu gazele emanate în urma fermentării vinului.


REPORTER: GABRIELA SULEAC

Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter