Social

Studiu: Fiecare al treilea copil suferă de miopie

Studiu: Fiecare al treilea copil suferă de miopie

La nivel global, fiecare al treilea copil suferă de miopie. Sunt datele unui studiu realizat de British Journal of Ophthalmology în luna septembrie a anului curent. Nici în Republica Moldova, situaţia nu e îmbucurătoare. Potrivit ofralmologilor, de la un an la altul, din ce în ce mai mulţi copii se confruntă cu probleme de vedere la distanţa.

Medicii susţin că, zilnic, la cabinet vin copii care, în urma unui control, sunt diagnosticaţi cu miopie. Cei mici încep să apropie cartea atunci când citesc sau stau foarte aproape de calculator sau televizor. Specialiştii recomandă ca primul control oftalmologic să aibă loc la vârsta de 2-3 ani, urmat de cele anuale.


CRISTINA GUZUN, medic oftalmolog: „În ultimii ani se observă o creştere a numărului de miopie. Dacă în 2019 numărul persoanelor cu miopie era de 19.500, în 2023 a atins cifra de 21.700 în Republica Moldova. Dacă este să vorbim despre clinica noastră, fiecare al treilea, poate chiar al cincilea copil are miopie şi se atestă la o vârstă mică.”


De cele mai multe ori, miopia se manifestă odată ce copiii încep să meargă la grădiniţă sau la şcoală.


Printre factorii principali care generează apariţia miopiei se numără predispoziţia genetică, lipsa activităţilor în aer liber şi timpul îndelungat petrecut la telefon sau la televizor, modul de viaţă sedentar sau o alimentaţie nesănătoasă.


Medicii oftalmologi se asteaptă la o creştere a numărului de persoane care vor avea probleme cu ochii în anii următori.


CRISTINA GUZUN, medic oftalmolog: „Ca un semn de alarmă ar fi că un copil apropie prea mult jucăriile de ochi sau orice obiect îl apropie de ochi sau mijeşte când vrea să privească un televizor. Şi clipitul frecvent, el poate să clipească involuntar.”


Studiile realizate de British Journal of Ophthalmology, cu implicarea a peste cinci milioane de copii din 50 de ţări arată că până în anul 2050, cinci miliarde de oameni ar putea fi afectaţi de miopie. Jumătate din populaţia globului va fi dependentă de ochelari de vedere. 

Chiar dacă nu există un tratament pentru înlăturarea miopiei, e necesar să respectăm regimul vizual, să facem exerciţii ocular, iar la fiecare jumătate de oră este obligatoriu ca cinci minute să privim în depărtare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter