Social

Autorităţile de la Chișinău lansează un manual pentru a explica procesul de aderare la Uniunea Europeană

Autorităţile de la Chișinău lansează un manual pentru a explica procesul de aderare la Uniunea Europeană

Procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este unul complex și de durată, iar pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine etapele lui, autoritățile de la Chișinău au lansat un manual. Cartea va ajunge la membrii societăţii civile, în şcoli, în universităţi şi în alte instituţii care vor dori să afle mai multe despre aderare.

Manualul are patru capitole care oferă informații detaliate privind procesul de aderare la comunitatea europeană. Volumul poate servi ca sursă de informaţii atât pentru publicul larg cât și pentru funcţionarii implicați în negocieri.


VLADIMIR MEDAK, coautor al manualului: „Am avut, de fapt, două idei de bază în spatele acestui manual. În primul rând, am vrut să explicăm ce se întâmplă de fapt. Şi, în al doilea rând, ne-am propus, explicând cum funcţionează lucrurile, să evităm anumite neînţelegeri sau concepte greşite cu privire la acest proces de aderare la Uniunea Europeană. Astfel încat membrii echipei, noi, am sesizat aceste concepte greşite la noi în ţară.”


PRIMOZ VEHAR, lider de echipă al proiectului: „Acest manual are patru capitole. Primul capitol prezintă o analiză generală a modului în care funcţionează Uniunea Europeană. Al doilea capitol prezintă procesul de extindere a Uniunii Europene, începând cu prima rundă de extinderi din anii '70 şi până în 2013, extindere care a cuprins Croaţia. Apoi avem şi menţiuni cu privire la procesul de Brexit. Al treilea capitol vorbeşte despre negocierile de aderare şi al patrulea capitol prezintă lecţiile învăţate în aceste procese.”


O astfel de carte nu a mai fost scoasă în niciun alt stat candidat.


EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Această carte, acest manual, se referă nu doar la descrierea legislaţiei, ci funcţia lui principală este comunicarea cu publicul. De fapt, procesul de extindere se face nu pentru Bruxelles ci se face pentru cetăţenii ţării care vor să devină cetăţeni europeni.”


Procesul de armonizare a legislaţiei Republicii Moldova cu cea comunitară ar putea fi principala provocare de-a lungul negocierilor.


CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Este foarte important cu toţii să ţinem pasul în a înţelege etapele pe care le parcurgem. Este important să înţelegem aceste etape în primul rând ca să puteam da o mână de ajutor în acest proces. Aşa cum am menţionat de fiecare dată, procesul de integrare europeană nu se face de o persoană, de un guvern, se face de întrega ţară.  Noi am îndemnat ca aceste cărţi să ajungă în toate instituţiile care consideră necesar de a ştii mai multe despre procesul de negocieri, despre etapele prin care trecem în aşa fel în care să fim cu toţii bine informaţi despre parcursul nostru european şi să nu ne lăsăm amagiţi de anumite falsuri.”


Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 şi a primit statutul de ţară candidat în iunie, acelaşi an. Iar deschiderea oficială a negocierilor s-a făcut în iunie, anul acesta.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter