Mai mulţi bani pentru infrastructura rutieră, reparația drumurilor şi susţinerea întreprinderilor. Sunt noile rectificări la Bugetul de stat pentru 2024 aprobate, în prima lectură, de Parlament. Potrivit Ministerului Finanţelor, modificarea a fost posibilă datorită creşterii veniturilor salariale și a încasărilor din impozite și taxe.
Cei mai mulţi bani, peste 600 de milioane de lei, au fost acordaţi pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Alte 100 de milioane de lei sunt alocaţi pentru susținerea întreprinderilor, iar 60 de milioane pentru implementarea programului de împădurire.
RECTIFICAREA BUGETULUI DE STAT PENTRU 2024
Modernizarea infrastructurii rutiere - 622 milioane de lei
Susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii -100 milioane de lei
Programul de împădurire - 60 milioane de lei
Instituţii de învăţământ (autogestiune) – 42,4 milioane de lei
Teatre și organizații concertistice – 21,4 milioane de lei
VICTORIA BELOUS ministrul Finanţelor: „Pe fundalul unei revigorări economice în a doua jumătate a anului 2024 se atestă o creştere a încasărilor de venituri din impozitele şi taxele determinate în mare parte de restabilirea cererii interne. Indicatorii principali ai bugetului de stat pentu anul 2024 modificaţi sunt: la capitolul venituri 67,01 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli 82,14 milioane de lei. Deficitul fiind suma de 15,1 miliarde de lei.”
După prezentarea proiectului, ministrul Finanţelor, Victoria Belous, a fost luată la întrebări.
PETRU BURDUJA deputat BCS: „La accize noi avem întrebarea de ce ele au crescut cu 812 milioane de lei. La noi ce a crescut consumul de ţigări, alcool, benzină, motorină, puteţi să ne faceţi dumneavoastră o claritate de unde apare încă aproape un miliard de lei în buget din accizi.”
PETRU FRUNZE deputat, PAS: „Doamnă ministră vă rog să ne prezentanţi informaţii referitor la Programul Satul European. Care este apreciat la nivel de autorităţile publice locale şi naţionale. Ce ţine de plăţile care sunt efectuate pentru anul 2024?”
VICTORIA BELOUS ministrul Finanţelor: „În funcţie de capacitatea noastră de a prelucra le achităm la zi, luând în calcul volumul de documente care urmează a fi procesate. Restanţe pe facturile de achitate nu sunt.”
Iar deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Diana Caraman, a făcut abstracţie de subiectul discuţiei. Aceasta s-a ales cu o avertizare publică după ce a numit Constituţia Republicii Moldova, în varianta completată, "cărţulie".
DIANA CARAMAN deputat BCS: „Primul lucru pe care l-aţi făcut a fost să vă lăudaţi pe voi, pentru aceste rezultate ruşinoase, pentru falsificarea documentelor oficiale, pentru acele încălcări pentru care o să răspundeţi colectiv, pentru că este o încălcare colectivă.”
DORIAN ISTRATII deputat PAS: „Pentru slujitorii Cremlinului, Constituţia Republicii Moldova o am aici şi nu este cnijcă. Este voattă de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova. Modificările propuse la Legea Bugetului de Stat pentru 2024 reflectă angajamentul nostru de a răspunde provocărilor actuale, dar şi de a investi cu responsbailitatea în viitorul ţării noastre.”
Proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru anul 2024 a fost votat în prima lectură şi urmează să fie propus spre examinare pentru lectură finală.