Social

A început recoltarea cerealelor. La Nordul R. Moldova, agricultorii muncesc din zori până noapte pentru a aduna grâul. Cât de mulţumiţi sunt de recolta din acest an

A început recoltarea cerealelor. La Nordul R. Moldova, agricultorii muncesc din zori până noapte pentru a aduna grâul. Cât de mulţumiţi sunt de recolta din acest an

La nordul Republicii Moldova este în toi recoltarea cerealelor. În aceste zile, agricultorii muncesc neîntrerupt pentru a aduna grâul. Ei se arată mulţumiţi de recolta din acest an. Şi pentru că e caniculă, secerişul este monitorizat de angajaţii Direcției Situații Excepționale.

ISIDOR LEAHU, agronom: După cum se vede, spicul arată foarte bine, în schimb bobul e cam mărunt. După ce recoltăm, punem la... ducem la analiză să vedem nivelul de gluten.

În câmpuri au ieşit combinele, semn că grânele sunt coapte, gata de adunat. În satul Ruslanovca din raionul Soroca sunt semănate 700 de hectare de culturi cerealiere de prima grupă. Comparativ cu anul trecut, recolata e mai bogată şi mai calitativă. Acum, spicele au o înălțime de aproape un metru și sunt bine uscate.

ISIDOR LEAHU, agronom: Peste trei tone de orz de toamnă am recoltat, drept că nu e roada pe care am plănuit-o, aşteptat-o. La grâul de toamnă, aşteptăm în jurul a patru tone. După cum sunt condiţiile, considerăm că e satisfăctor.

Boabele proaspăt culese ajung direct în hambar. În acest an, grâul a avut condiții prielnice de dezvoltare, cu ploi din belșug atât toamna, cât și în lunile de primăvară.

ILIE RUSU, inginer: Au fost două combine de recoltat cereale, tractorul cu cisternă, tractorul cu plugul care face capetele. După cum se vede, grânele arată foarte bine, ne bucurăm de roada care este.

Oamenii stau în câmpuri până se înserează.

Angajații Direcției Situații Excepționale monitorizează întregul proces de recoltare, pentru a preveni incendiile.

IGOR BRIGHIDIN, şef adjunct, Direcția Situații Excepționale Soroca: Principalii indici de monitorizare sunt dotarea autospecialelor cu mijloace de stingere a incendiilor, dotarea unei autospeciale cu cisterne cu apă, precum şi respectarea tuturor cerinţelor antiicendiare în câmp.

Primele cereale recoltate sunt orzul, mazărea și grâul.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Luni voi merge în camp dar estimativ recolta difera foarte mult la nord, centru şi sud. urmează o lună de recoltă şi dupa agricultorii o să zică cât au strâns.

În acest an, fermierii din Republica Moldova au semănat grâu pe o suprafață de peste 300 de mii de hectare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter