Social

Noi benzi destinate circulaţiei transportului public urmează să apară în Chişinău

Noi benzi destinate circulaţiei transportului public urmează să apară în Chişinău

Pe bulevardul Decebal din Chişinău vor apărea benzi pentru transportul public. Precizarea a fost făcută de şeful Direcţiei Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, care susţine că viteza medie de deplasare a unităţilor de transprot pe aceste benzi a crescut cu peste 10 km pe oră. În timp ce călătorii sunt încântaţi de extinderea reţelei, şoferii spun că se va crea haos în trafic.

VITALIE MIHALACHE şef, Direcţia Mobilitate Urbană: La ora actuaă avem aproximativ 45 km de bandă dedicată transportului public În anul curent urmează să finalizăm lucrările de reparaţie a Bulvardului Decebal şi aici va continua acea conexiune a sectorului Centru cu Botanica şi crearea benzilor pentru deplasarea transportului public pe acest bulevard conectându-l cu bulevardul Dacia.

Persoanele care circulă cu transportul public spun că, datorită acestor benzi, ajung mai repede la muncă. În schimb, şoferii de autoturisme se plâng că sunt nevoiţi să piardă mai mult timp în abuteiaje.

"Eu cred că este sunt foarte necesare, deoarece scurtează timpul şi nu stăm atât de mult timp în ambuteiaje. Mai sunt şi şoferi care nu respectă această regulă. Mi-aş dori să fie în mai multe sectoare"

"Foarte dificil, avem nevoie de drumuri noi. Drumurile au rămas aceleaşi, dar numărul de maşini a crescut de patru ori şi este greu pentru noi."

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: Sectorul Buiucani din municipiul Chişinău este zona care are cele mai multe benzi destinate transportului public. Pe acestea au dreptul să circule doar șoferii de troleibuz, autobuz, microbuzele de linie, bicicliștii și cei de la serviciile de urgență. Şoferii grăbiţi care încălculă regula riscă sa fie amendati si sa primeasca puncte de penalizare.

De la începutul acestui an, 29 de mii de şoferi au fost sancţionaţi pentru că au circulat pe banda destinată transportului public.

ANA CHISELIŢĂ, ofiţer de presă, INSP: Aceşti conducători auto se supun sancţionării conform Codului Contravenţional cu amendă de la 500 până la 600 de lei. Totodată, acestor şoferi li se aplică şi două puncte de penalizare. În acest context, noi îndemnăm participanţii la traficul rutier. Să nu creze impedimente participanţilor la trafic care au drept de proritate pe oricare din benzi.

În următoarea perioadă, benzi pentru transportul public vor fi deschise şi în sectorul Centru din Chişinău.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter