Justiție

Dosarul în care e judecată Evghenia Guţul bate pasul pe loc

Dosarul în care e judecată Evghenia Guţul bate pasul pe loc

Şedinţa în dosarul în care e judecată Evghenia Guţul, başcanul autonomiei găgăuze, dar şi o secretară a fostului partid politic "Şor", a fost din nou amânată. Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, acuză avocaţii învinuiţilor că încearcă să tergiverseze procesul. Astfel, judecătorii au numit un avocat din oficiu pentru Evghenia Guţul.

"Instanţa de judecată atestă o tentativă din partea avocaţilor în interesele inculpatei Evgheniei Guţul de a tergiversa prezenta cauză şi anume de a împiedica instanţa de judecată de a desfăşura şedinţa de judecată preliminară. Instanţa dispune de a invita un avocat din oficiu în interesele inculpatei Guţul Evghenia. Măsură care este necesară având în vedere că avocaţii tergiversează prezenta cauză penală."

la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, nu a venit niciunul dintre avocaţii Evgheniei Guţul, iar procesul a fost amânat pentru începutul lunii iulie. Acest lucru a stârnit indignarea judecătorilor, care spun că şedinţa e întreruptă a patra oară într-o singură lună. Potrivit başcanului autonomiei găgăuze, unul dintre avocaţi ar fi fost implicat într-un accident, iar celuilalt i s-ar fi defectat maşina în drum spre Chişinău. Guţul a refuzat să discute cu jurnaliştii.

EVGHENIA GUŢUL, başcan, UTA Găgăuzia: În viaţă se întâmplă multe şi, din păcate, avocaţii mei nu au putut participa la proces. De aceea şedinţa a fost amânată. - Puteţi să zăboviţi puţin? - Nu, pentru că sunt aşteaptată....

Ca de obicei, Evghenia Guţul şi-a adunat în faţa judecătoriei zeci de simpantizanţi, în mare parte, vorbitori de limbă rusă din diferite raioane din ţară.

Am încercat să aflăm punctul de vedere al acuzatorilor de stat, însă au refuzat să ne ofere un interviu. În faţa magistraţilor, procurorul de caz a declarat că învinuiţii au dreptul la apărare şi consideră că procesul nu poate avea loc fără toate părţile.

Următoarea şedinţă de judecată va avea loc în data de 3 iulie. Evghenia Guţul, dar şi o secretară a fostului partid politic "Şor", sunt învinuite de acceptarea finanţării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Ele riscă până la 7 ani de puşcărie. Prima şedinţă de judecată a avut loc la sfârşitul lui aprilie, dar a fost întreruptă după ce başcanul a spus că nu înţelege limba română, iar apărarea a insistat ca toate materialele cauzei penale să fie traduse în rusă. Din aprilie şi până acum, procesul a fost întrerupt de mai multe ori la solicitările avocaţilor învinuiţilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter