Actualitate

Cerealele ucrainene care tranzitează R. Moldova în continuare nu vor fi supuse controlului ANSA

post-img
cereale

Cerealele originare din Ucraina, care sunt transportate în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi, în continuare, exceptate de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat la Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară.

Documentul propune instituirea unei derogări de la prevederile Legii cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară, prin care cerealele ce provin din Ucraina și sunt transportate prin punctele de trecere a frontierei de stat, intrare Giurgiulești – Reni și ieșire Giurgiulești – Galați, precum și transportate pe cale feroviară, pentru care se solicită plasarea sub regim de tranzit, să nu fie supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Această derogare se va aplica până la 14 septembrie 2024.

Conform autorităților, având în vedere faptul că acest gen de mărfuri tranzitează teritoriul țării noastre în mijloace de transport specializate, riscul introducerii unor organisme de carantină este unul redus. În cazul producerii unor accidente a transportului și a încărcăturilor aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, transportatorii vor fi obligați să notifice, în decurs de două ore, ANSA.

Proiectul de lege va fi propus spre adoptare plenului Parlamentului.

 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter