Justiție

Veronica Dragalin refuză să vină la ședința Comisiei Juridice

Veronica Dragalin refuză să vină la ședința Comisiei Juridice

Şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a refuzat să vină în faţa membrilor Comisiei Juridice Numiri şi Imunităţi pentru a răspunde la întrebările deputaţilor. Audierile urmau să aibă loc după ce în spaţiul public a apărut o scrisoare, semnată de Dragalin, în care se invocă faptul că fosta magistrată, Tatiana Răducanu, ar fi avut legături cu Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri, dar şi cu oligarhul fugar Ilan Şor şi avocatul acestuia, Aureliu Colenco.

ZFR

Scrisoarea i-a fost trimisă preşedintelui Comisiei Juridice Numiri şi Imunităţi din Parlament, Veronica Roşca, la sfârşitul lunii martie, dar a apărut în spaţiul public abia astăzi.

VERONICA ROŞCA preşedinte, Comisia Juridică, Numiri şi imunităţi: cadrul şedinţei eu am prezentat şi răspunsul Procuraturii Anticorupţie şi am invitat fiecare membru al Comisie Juridice numiri şi imunităţi să revină cu întrebările exacte pe acre ei doresc să le acorde PA, în formă scrisă. La moment, nimeni nu a formulat întrebări în formă scrisă, respectiv eu aştept de la ei.

Răspunsul Veronicăi Dragalin la invitaţia de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare a fost publicat astăzi de portalul News Maker. Şefa Procuraturii Anticorupţie susţine că nu va da curs invitaţiei, deoarece imixtiunea în activitatea Procuraturii este interzisă. Mai mult, aceasta le cere deputaţilor să îi ofere întrebările în scris.

SCRISOAREA PA EXPEDIATĂ COMISIEI JURIDICE: "Chemarea şi audierea unui procuror de către Comisie contravine rolului şi scopului acesteia, neexistând o astfel de obligaţie juridică pentru procurori şi nici vreun raport de subordonare care să justifice o asemenea procedură ce ar avea conotaţia unui control de natură politică asupra Procuraturii... În aplicarea principiului colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului astfel cum derivă din norma constituțională, dacă au mai rămas unele întrebări neclarificate, vă putem comunica în scris. Politicienii trebuie să se abţină în a da ordine, fapt reiterat de Curtea Constituţională".

Solicitată de TVR MOLDOVA, pentru un punct de vedere, fosta membră a Comisiei Pre-Vetting şi de Evaluare Externă a Procurorilor, Tatiana Răducanu, ne-a scris un mesaj în care ne-a spus doar că acest caz i-a afectat întreaga familie. Amintim că, la începutul lunii mai, în spaţiul public a apărut scrisoarea semnată de Veronica Dragalin în care se invoca faptul că Tatiana Răducanu ar avea legături cu Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri, dar şi cu oligarhul Ilan Şor şi cu avocatul acestuia, Aureliu Colenco. Acuzaţiile sunt negate de Răducanu. Pe 16 mai, Parlamentul de la Chişinău a acceptat cererea de demisie a fostei magistrate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter