Politic

Șor, Tauber și Guțul, incluși în baza de date "Mirotvoreț”. Expert: "Ei sabotează parcursul european al R. Moldova. O fac deschis, iar noi tolerăm acest comportament"

post-img
Punctul pe AZi

Prin faptul că Ucraina a decis să introducă în baza de date "Mirotvoreț” pe oligarhul fugar Ilan Șor, deputatul Marina Tauber și bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, această acțiune este, în primul rând, o încercare a Ucrainei de a-și securiza țara împotriva comportamentului agresiv al Federației Ruse, care afectează atât Ucraina, cât și Republica Moldova, un partener al Ucrainei care susține integritatea teritorială a statului vecin. O opinie în acest sens a fost exprimată de către preşedinta ESGA Bucureşti, Angela Grămadă, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

ZFR

"Este o încercare a părții ucrainene, în primul rând, de a-și securiza țara și acele demersuri pe care le întreprind aceste personaje împotriva Ucrainei, promovând comportamentul agresiv al Federației Ruse și nu contează dacă este în direcția Ucrainei sau a Republicii Moldova, care e partener al Ucrainei și susține integritatea teritorială a statului vecin. Trebuie să spunem că există niște declarații ale celor trei, care au stat la baza acestei decizii, și, până la urmă, evaluarea o face partea ucraineană. Eu nu am văzut nicio reacție din partea celor trei care au fost incluși în această bază de date, să vină cu o reacție proprie și să încerce să se detașeze și să explice dacă sunt sau nu de acord cu includerea lor în această bază de date. Asta îmi dă de gândit, în sensul că ei, practic, nu vor încerca să facă niciun demers ca să își schimbe comportamentul și nu vor face nimic ca să nu mai susțină un stat agresor. Fiind reprezentanți oficiali, ei aduc un prejudiciu de imagine Republicii Moldova, prin comportamentul pe care l-au adoptat", a declarat preşedinta ESGA Bucureşti, Angela Grămadă, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Mirotvoreț: Șor, Tauber și Guțul, în lista inamicilor securității naționale ale Ucrainei

Angela Grămadă menționează că, deși în Republica Moldova există pluralism de opinii și libertatea de exprimare, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a asigura siguranța națională și securitatea cetățenilor atunci când apar voci care susțin agresiunea la nivel local și național.

"Nu e vorba doar despre Ucraina, dar e vorba de Republica Moldova în mod direct, pentru că ei sabotează parcursul european al Republicii Moldova. Fac acest lucru deschis, iar noi tolerăm acest comportament, știind că acesta ne dăunează și nu putem să întreprindem nicio măsură ca astfel de discursuri să nu mai apară în spațiul informațional. Evident, ținem cont de pluralismul de opinii, de faptul că există libertatea de exprimare în Republica Moldova, dar în același timp, există și alte modele de comportament al autorităților guvernamentale din state care sunt în vecinătatea imediată a Ucrainei care pun pe primul plan siguranța națională, securitatea națională și atunci când apar asemenea voci la nivel local, național, ei iau toate măsurile de precauție astfel încât cetățenii să nu aibă de suferit", adaugă Angela Grămadă.

Amintim că în urmă cu două zile, oligarhul fugar Ilan Șor, deputatul Marina Tauber și bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, au fost incluși în baza de date „Mirotvoreț”. Astfel, aceștia sunt considerați inamici ai securității naționale ale Ucrainei.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter