Tot mai mulţi agenţi economici din Republica Moldova au început să se orienteze din ce în ce mai mult către sustenabilitate. Aceştia au implementat măsuri inovatoare pentru scăderea consumului de energie şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Printre ei şi administratorii unor vinării.
Am vizitat două crame din Republica Moldova care, prin investiții în panouri fotovoltaice, reuşesc sa acopere 20% și, respectiv, 100% din consumul lor de energie electrică.
SORIN MASLO, director vinărie: „Acest parc fotovoltaic care ne-a costat în 2022, 1,8 milioane de lei deja a fost răscumpărat prin producerea proprie şi desigur prin subvenţia pe care am avut-o de la stat prin intermediul AIPA. Şi deja producerea este în contul eficientizării costurilor noastre.”
ION LUCA, fondator casă vinicolă: „În 2022 am instalat aceste prime panouri fotovoltaice. 5 KW avem astăzi instalaţi. Avem deja experienţă de doi ani compleţi, ştim ce e bine, ştim cum este rău, ne-am adaptat şi noi şi împreună cu alte măsuri de eficientizare energetică avem un grad de acoperire de o sută de procente.”
Vinificatorii din Republica Moldova au început să se orienteze din ce în ce mai mult către energia regenerabilă. Astfel reuşesc să-şi reducă costurile şi să întărească sustenabilitatea ecologică.
SORIN MASLO, director vinărie: „Desigur ca avem planuri ca in urmatorii ani sa dublam practic capacitatea de producere, asa incat sa ajungem la 40% din consumul propriu de energie.”
ION LUCA, fondator casă vinicolă: „Combinaţia pompă de căldură cu panouri solare, din punctul meu de vedere este unica soluţie cu perspectivă de viitor. Nu depindem de nimeni, creşte producţia, putem să mai adăugăm câteva panouri solare şi să fim o sută de procente independenţi energetic. Astăzi deja facturile noastre arată foarte bine. Zero la energie este ceva foarte, foarte bun.”
Unul dintre parcurile fotovoltaice din Republica Moldova a reuşit timp de un an să diminueze considerabil impactul negativ asupra mediului înconjurător. Au fost reduse peste 127 de tone de emisii CO2, au fost economisite peste 120 de tone de cărbune, iar peste 17.500 de copaci au fost salvaţi de la defrişare.
IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
- 127.4 tone de emisii CO2 au fost reduse
- 127.4 tone de cărbune au fost salvate
- Peste 17.518 de copaci au fost salvaţi de la defrişare
Investiţiile au fost subvenţionate de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.
CAROLINA NOVAC, secretar de stat, Ministerul Energiei: „Este un lucru îmbucurător să vedem că întreprinderi vinicole şi alte vinarii au decis sa isi instaleze aceste capacitati fotovoltaice de energie regenerabila, mai ales in contextul creizei actuale, vorbim despre capacitati instalate autohtone care pot suplini necesarul nostru.”
Datele statistice arată că, în medie, 15% din consumul intern de energie electrică din Republica Moldova este reprezentat de cea regenerabilă. Conform Ministerului Energiei, până în anul 2030, Moldova se angajează să aibă o pondere de 27% a energiei verzi şi să reducă dependenţa faţă de resursele importate.