Moldovagaz poate cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană de pe piaţa europeană, iar Tiraspolul va trebui să plătească în lei moldoveneşti. Declaraţia a fost făcută astăzi de directorul interimar al companiei, Vadim Ceban. Precizarea vine după ce aşa-numitele autorităţi din stânga Nistrului au susţinut, în discuţiile cu șefa OSCE, că regiunea are nevoie de conturi în euro și dolari pentru a face achiziții.
Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz este dispusă să cumpere gaz pentru malul stâng la preţurile de piaţă. Dacă Tiraspolul va accepta ajutorul Chişinăului, plata pentru gaze se va face în lei moldoveneşti, contrar afirmaţiilor anterioare ale liderului separatist Vadim Krasnoselski.
VADIM CEBAN director interimar, SA Moldovagaz: „Tiraspoltransgaz poate achita cu lei moldoveneşti pentru cumpărarea gazelor naturale şi noi suntem gata să oferim această posibilitate lor, deci nu este problema în operaţiunile valutare, problema e că ei nu răspund de licenţă şi respectiv în afară de Moldovagaz nimeni nu poate furniza gaze naturale în regiunea transnistreană. Aşa experienţă a fost în 2021, în noiembrie, până în mai 2022, când ei achitau partea lor de transport pentru volumul suplimentar prin teritoriul Ucrainei. ”
Joi, în timpul vizitei la Tiraspol a șefei OSCE, Elina Valtonen, aşa-numitul lider al regiunii a declarat are nevoie de conturi în euro și dolari pentru a cumpăra gaze.
VADIM KRASNOSELSKI aşa-numitul lider, regiunea transnistreană: „Noi, la modul practic, nici măcar nu putem cumpăra gaze. Nu pentru că nu avem bani, dar pentru că nu avem conturi ca să putem achita în dolari sau euro pentru gazul livrat. Imaginaţi-vă ce situaţie paradoxală. Noi suntem recunoscători Uniunii Europene. UE ne-a oferit oportunitatea de a face comerț cu Europa prin Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Dar ce a făcut Moldova? Moldova a închis toate conturile întreprinderilor noastre."
Afirmaţiile lui Vadim Krasnoselski au fost comentate şi de guvernarea de la Chişinău. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dezminţit declaraţia acestuia.
DANIEL VODĂ purtătorul de cuvânt, Guvernul Republicii Moldova: „Soluțiile există, dar autoritățile neconstituționale din regiunea transnistreană refuză dialogul și răspândesc informații false, dând vina pe oricine, în afară de cei care au creat această criză și au "închis robinetul". Și recenta schimbare de retorică a liderilor de la Tiraspol cu învinuiri precum că "bani sunt, dar nu și conturi de euro și dolari". Suntem nevoiți să dezmințim această minciună: Dacă există peste 1200 de companii din stânga Nistrului, care exportă 80% din produsele regiunii în Uniunea Europeană fără probleme, este clar că sistemul de tranzacții funcționează. Soluția? Respectarea legislației Republicii Moldova. Restul sunt doar scuze…sau lipsă de voință.”
Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor. Tiraspolul a refuzat ajutorul umanitar oferit de Guvernul de la Chişinău alături de partenerii de dezvoltare, dar şi ajutorul autorităţilor pentru cumpărarea gazelor de pe piaţa europeană. Şi Ucraina s-a oferit să ajute Republica Moldova cu cărbune, pentru funcţionarea centralei termoelectrice din regiunea transnitreana. Deocamdată, liderii separatişti din stânga Nistrului nu au reacţionat la această propunere.
Ieri, așa-numitul Consiliu Suprem al regiunii transnistrene a prelungit starea de urgență economică până la 8 februarie 2025. Totodată, a fost pusă în functiune și Centrala Tirotex-Energo, proprietate a Holdingului Sheriff. Asta va permite generarea a încă 10 -15 MW pe oră. Între timp, durată întreruperilor temporare de energie s-a micșorat, iar mâine vor fi de trei ore.