Social

Diabetul în Republica Moldova: Numărul cazurilor crește, dar reglementările de tratament rămân în urmă

Diabetului în Republica Moldova: Numărul cazurilor crește, dar reglementările de tratament rămân în urmă

Un studiu realizat în luna august de către Asociaţia Tinerilor cu Diabet arata că, in Republica Moldova, jumătate dintre pacientii cu diabet zaharat îşi cumpără din bani proprii senzorii sau testele de glicemie. În ultimii 30 de ani, numărul de pacienti s-a triplat şi sunt confirmate aproape 130 de mii de cazuri. Cu toate acestea, nu exista incă reglementări clare si standarde actualizare de ingrijire.

BFCO

Specialistii spun că diabetul afectează un număr mare de persoane iar incidenţa bolii este in crestere.


VERONICA VOLCOV, preşedinta Asociaţiei Tinerilor cu Diabet DIA: „În Republica Moldova sunt estimate a fi înregistrate 6200 de cazuri de persoane cu diabet tip 1, raportate la populaţia generală. Din 6200 de cazuri, cam 750 sunt copii ale căror diabet debutează în perioada copilăriei. Este acelaşi diabet autoimun. În total, în Republica Moldova s-ar înregistra peste 130.000 de cazuri de persoane cu diabet zaharat.”


În Republica Moldova nu există o specializare medicală în diabet. În prezent endocrinologii se ocupă de această problemă. O parte dintre pacienţi merg în România, la un centru specializat, la o mie de km distanţă.

BFCO


Adriana a fot diagnosticată cu diabetu de tip 1 de la vârsta de zece ani. Cheltuielile pentru tratament sunt pentru ea foarte mari.


ADRIANA COROMA, pacient cu diabet: „Eu fiind studentă încă nu am un loc de muncă care să-mi permită să cumpăr aceşti senzori. Desigur că mă ajută, în cazul meu, mama, care munceşte şi mă susţine şi îşi doreşte ca sănătatea mea să fie cât de cât susţinută, să am o stare bună în cazul dat.” Un singur senzor de glicemie costă aproape 60 de euro, iar necesarul pentru trei luni ar fi de 540 de euro, o adevărată povară financiară.


ADRIANA COROMA, pacient cu diabet: „Chiar ne ajută foarte mult senzorul, care din păcate la noi în Moldova nu este şi trebuie procurat doar peste hotare, doar din ţările europene. Şi chiar de fapt nu este aşa de ieftin şi este complicat să-l aduci la noi în ţară.” Statul acordă gratuit pacienţilor cu diabet de tip 1 insulina, acele, testele de glicemie sau pompele de insulină. Senzorii de glicemie nu sunt asiguraţi.


ANDRIAN CHIRIAC, medic endocrinolog- pediatru: „Sigur că senzorii de glicemie uşurează foarte mult viaţa unei persoane cu diabet, aceasta însemnând mai puţine întepături, deci un control al glicemiei mult mai bun având în vedere că pacientul are în faţă permanent expus nivelul de glicemie. La etapa actuală statul nostru nu acoperă costul acestor senzori.”


Prioritate în obtinerea senzorilor de glicemie o au copii, deşi diabetul de tip 1 este la fel de provocator la orice vârstă.


ANDRIAN CHIRIAC, medic endocrinolog- pediatru: „Ne-am oprit la un număr de 400 de copii care sperăm ca în anul 2025 să poată beneficia de acoperirea inclusiv şi pentru aceşti senzori de glicemie.”


Potrivit studiilor de specialitate, accesul la insulină şi teste de glicemie asigură bolnavilor un plus de 12 ani de viaţă. Medicii trag un semnal de alarma si spun că fără reglementări clare și standarde actualizate de îngrijire nu va exista o creştere a calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă pentru persoanele cu diabet zaharat.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter