DE CE EU?

Campania #DE CE EU? Zece ani de călătorii fără vize în Uniunea Europeană

Campania #DE CE EU? Zece ani de călătorii fără vize în Uniunea Europeană

Aproape fiecare cetăţean al Republicii Moldova a călătorit în ţările Uniunii Europene, cu paşaport biometric, în cei zece ani de după liberalizarea regimului de vize. În cifre, asta înseamnă peste 2 milioane 500 de mii de persoane şi 16 milioane de traversări ale frontierei cu UE.

Astfel, au fost reunite familii, basarabenii au vizitat cele mai frumoase destinaţii europene, au stabilit parteneriate şi au adus o parte din Europa acasă. Urmăriţi un nou reportaj din cadrul campaniei De ce EU?, realizat de jurnalistul Vadim Cheptanaru.

„Italia, România, Olanda, Belgia, Spania. Spania, în Barcelona, Italia, în Milano, România, în Bucureşti, Olanda, Amsterdam, şi în Belgia, în Bruxelles."

„În Belgia, Bruxelles, în Olanda, Amsterdam, în România, Timişoara, Iaşi, Bucureşti, în mai multe, şi în Italia, Padova, Milano, Beluno, Padova, Milano, Parma."

„Bulgaria, România."

"Elveţia, Italia, România."

„Am fost în Franţa, Spania, Portugalia, România, Ungaria, Cegia, Germania, Nedherlands."

Sunt doar câteva destinaţii europene pe care le-au vizitat, din 2014 încoace, cetăţenii Republicii Moldova beneficiari ai paşaportului biometric. Oamenii îşi aduc aminte cu tristeţe de acea perioadă de până la liberalizarea circulaţiei în UE, când erau nevoiţi să stea ore şi chiar zile în şir, în cozi interminabile, cu dosare groase, pentru a li se aproba o viză.

Diana Mocanu călătoreşte de la vârsta de 18 ani. A fost în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, mai ales după 2014.

DIANA MOCANU, organizator de călătorii: „Eu am trecut prin chinurile obţinerii vizelor. Asta a fost cea mai neagră perioadă a vieţii mele. Ţin minte ziua în care am avut liber la călătorii. Trebuia să merg în Oslo, în vacanţă. M-am dus mândră cu paşaportul moldovenesc la serviciul de frontieră şi am zis noi de astăzi mergem fără vize în Europa. Oamenii ne-au felicitat şi ne-au urat succes."

Împătimită de călătorii, Diana continuă să se bucure de toate facilităţile regimului fără vize cu UE. Acum, cel puţin o dată pe lună, îşi ia valiza, urcă în avion şi porneşte la drum, doar cu paşaportul. Atunci când Republica Moldova va deveni parte a Uniunii Europene, drepturile călătorilor basarabeni vor fi şi mai multe.

DIANA MOCANU, organizator de călătorii: „Vom avea drepturi europene, ca şi pasageri, ştim bine că în UE drepturile sunt respectate. Noi când facem transferuri de la noi din ţară, taxele bancare sunt destul de mari. Fiind în UE aceste taxe vor fi reglementate şi noi vom avea taxe cu mult mai mici. Având o asigurare medicală în Moldova, când va fi în UE, aceasta va fi recunoscută şi în UE şi vei fi tratat ca şi cum ai fi în ţară."

Diplomatul Eugen Caras a fost ambasador al Republicii Moldova în Belgia, chiar în anii când, la Bruxelles, se făcea istorie pentru Chişinău. În 2014 a fost semnat Acordul de Asociere cu UE și acum îşi aminteşte cu emotie despre marea veste dată pentru cetăţenii basarabeni.

EUGEN CARAS şef Direcţie Cooperare cu UE, MAE al Republicii Moldova: „A fost o zi istorică, foarte multe etape care au decurs până la a celebra acea zi. A fost foarte multă muncă aici la Chişinău. Noi am parcurs toate aceste etape şi iată de zece ani ne bucurăm de acest lucru şi de parcă nu ar fi existat cozile la consulate, cu 11 ani în urmă. Cu certitudine, viaţa cetăţenilor se va îmbunătăţi atunci când Republica Moldova va deveni stat membru, cu drepturi depline. Va fi mai simplu, pentru cetăţenii noştri să-şi găsească joburi în UE. Va fi un moment de oportunitate adiţională pentru cetăţenii noştri."

Iar datele statistice, centralizate de Ministerul de Externe de la Chişinău, vorbesc de la sine.

EUGEN CARAS şef Direcţie Cooperare cu UE, MAE al Republicii Moldova: „Recent, am marcat 10 ani de când s-a liberalizat regimul de vize. În această perioadă, au călătoril în spaţiul Schengen mai mult de 2,5 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, mai mult de 16 milioane de traversări. Această deschidere, cu zece ani în urmă a dat posibilitate moldovenilor să circule fără vize, în baza unui paşaport biometric valabil şi să vadă cum se trăieşte în UE, care este standardul de viaţă."

DIANA MOCANU, organizator de călătorii: „Călătoria este unul dintre cele mai importante lucruri. Călătorind, vezi alte ţări, cultura altor ţări, te educi, înţelegi, vezi frumuseţea de acolo. Vii aici, la noi în ţară şi vrei să faci şi tu frumos."

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter