Politic

Numărul alegătorilor din regiunea transnistreană cu viziuni pro-europene a crescut comparativ cu scurtinul prezidenţial din 2020

video

Numărul alegătorilor din regiunea transnistreană cu viziuni pro-europene a crescut comparativ cu scurtinul prezidenţial din 2020. Și numărul alegătorilor din stinga nistrului care au spus "DA" aderării la UE a depășit pe cel din mai multe localități din nordul și sudul republicii moldova care au votat "NU". Potrivit unor experţi, asta arată că tot mai multi cetățeni îşi doresc o schimbare şi nu vor să fie izolaţi.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la scurtinul de duminică şi-au exprimat dreptul la vot 16 131 de alegători din regiunea transnistreana. La scrutinul similar din 2020, în primul tur, la urne s-au prezentat peste 14 mii de persoane.


PREZENŢA LA VOT ÎN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

2024 -   16 131 alegători

2020 -    14 269 alegători


Votul pro UE al alegătorilor din regiunea transnistreană îl depășește semnificativ pe cel din raioanele din nordul şi sudul Republicii Moldova. În raioanele Taraclia, Ocniţa sau Donduşeni, s-au prezentat la vot aproape  acelaşi număr de alegători ca in regiunea transnitreana, însă majoritatea au votat împotriva aderării. Numeric, ponderea alegătorilor din stânga Nistrului care susţin integrarea europeană este mai mare decât în Autonomia Găgăuză.


REZULTATELE LA REFERENDUM

                                               "DA"                          "NU"


regiunea transnistrenă            31,02%                     68,98%


Taraclia                                   7,97%                         94,02%


Ocniţa                                     21,06%                       78,94


Donduşeni                            27,16%                        72,84%


UTA Găgăuzia                       5,16%                           94,84%


Potrivit experților, datele indică faptul că cetăţenii din stânga Nistrului sunt deschişi pentru o schimbare, iar asta e un semnal bun pentru ca autorităţile de la Tiraspol şi Chişinău să revină la masa de negocieri.


ANDREI CURĂRARU expert în politici publice și Securitate, WachDog: „Consider că este şi un vot de proteste pentru situaţia social-economică din stânga Nistrului. Sunt concetăţeni de ai noştri care au cetăţenia Republicii Moldova şi o cetăţenie europeană şi văd diferenţa dintre nivelul de trai, stabilitatea pe care o are UE într-o manieră mai mică, dar o are şi Republica Moldova şi lipsa ei în stânga Nistrului este clar că acest vot disponibilitatea unei părţi mari a populaţiei din stânga Nistrului să participe la în procesele politice din drapta Nistrului.”


O altă noutate este că, pentru prima oară, un candidat cu viziune pro-europene crește în optiunile alegătorilor de pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale. Candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a luat peste 35 la sută din voturi, iar candidatul PAS, Maia Sandu a obținut peste 25%.


ANDREI CURĂRARU expert în politici publice și Securitate, WachDog: „Interesul concetăţenilor noştri de a participa la procesul politic din dreapta, de a contribui la integrare, la tot ce înseamnă colaborare cu UE este şi un rezultat al activităţii economice din regiune. Şi până la urmă nu îşi doresc să fie închis şi acea regiune ca într-un ghetou. De asemenea riscurile legate de război şi poţizia agresivă a Federaţia Rusă cred că pe unii îi fac să regândească dacă Transnistria merge pe linia de plutire corectă.”


Potrivit Asociaţiei Promo Lex la secţiile de vot deschise în Dubăsari au fost înregiStrate mai multe cazuri de corupere, transport organizat a alegătorilor şi prezenţa în cabina de vot a mai mult persoane. Poliţia ANCHETEAZĂ  peste 400 de persoane pentru primirea de bani în schimbul voturilor. Amenzile sunt de până la 37 de mii de lei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter