Social

Râul Bălțata din raionului Criuleni a devenit o groapă de gunoi. Activiştii de mediu trag un semnal de alarmă

video

Râul Bălțata, cândva o bijuterie naturală a raionului Criuleni, a devenit o groapă de gunoi. Activiştii de mediu trag un semnal de alarmă şi spun că un agent economic a aruncat ilegal tone de deşeuri pe o porţiune din malul râului, situată între satele Budești și Bălțata. Autorităţile de mediu au şi amendat această firmă, dar situaţia nu s-a schimbat. Reprezentantul companiei susţine, însă, că vrea să amenajeze zona, nu să o distrugă.

Malurile pitorești ale râului Bălțata, cândva o destinație îndrăgită de localnici şi turişti, au devenit de nerecunoscut în ultimii ani.


Ecologiștii care au urmărit situaţia spun că principalul vinovat este o companie privată din zonă, care a aruncat acolo zeci de tone de deşeuri. Ei se tem că asta ar putea avea un impact negativ major asupra mediului și sănătății localnicilor.


PETRU VINARI, ecologist, activist civic: „Aici am observat tot felul de deșeuri: plastic, gunoi de construcții, ambalaje și chiar chirpici din bălegar. Aceste deșeuri nu își au locul în zona de protecție a râului. Nu trebuie să fim experți pentru a ne da seama cât de mult din acest gunoi a fost spălat în râu în urma ploilor recente.”


Activiştii de mediu spun că în zadar mai plantează fâșii forestiere și organizează campanii de îngrijire a malurilor râului.


ELENA CEBAN, activist civic: „Noi plantăm pe acest râuleţ şi vrem ca el să se menţină, să nu moară. Noi în general vrem ca toate apele din Republica Moldova să nu noară şi ştim cât de infectate sunt deja acestea.  ”


Zona plină de gunoaie aparține administrației publice locale din Bălțata. Primarul afirmă că agentul economic ar dori să construiască acolo o parcare.


VADIM PEREPICICA, primar, comuna Bălţata: „I-am spus domnului Alexandru că ar trebui să evităm problemele cu Apele Moldovei și Agenția de Mediu, așa că i-am cerut să elimine neregulile. Acum a ajuns în situația de a primi și o amendă. Totuși, amenda impusă de ei este prea mică.”


Pe de altă parte, contactat telefonic, Alexandru Foma, proprietarul firmei în cauză, susţine chiar că a plantat copaci şi că are grijă de întreaga zonă.


„Eu am făcut comandă de vreo câţiva copaci, să vină să-I puie şi să-I sădesc acolo, ca să vadă oamenii că acolo nu este gunoişte şi vis-avis dacă trageţi atenţia, da acolo într-adevăr este parcare, dar cândva a fost gunoişte. Eu de acolo am dus vreo 20 de camazuri de gunoi. Acum e curat, îngrijit şi sunt sădiţi copaci, tuie şi aşa mai departe. Eu încerc să amenajez teritoriul, nu să fac gunoi.”


Reprezentanţii Inspectoratului pentru Protecția Mediului transmit că firma a fost amendată cu şase mii de lei şi are obligaţia să cureţe malul râului şi să ducă deșeurile într-o locație autorizată.


 ION BULMAGA director, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Inspecţia pentru protecţia mediului Criuleni, trebuie să-mi raporteze, dacă au fost evacuate acele deşeuri. În cazul în care nu vor fi evacuate, va fi încheiat proces verbal cu privirke la contravenţie. Ceea ce ar însemna încă o amendă, de cât? – Încă o amendă de până la nouă mii de lei.”


Râul Bălțata este afluent al Nistrului şi are o lungime de 27 de kilometri. Republica Moldova are printre cele mai poluate cursuri de apă din Europa. Centrul Naţional de Mediu informează că, din cele peste 3.000 de râuri din ţară, niciunul nu are apă curată.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter