Social

Risipa alimentară, problemă la nivel global. Campanie organizată de Banca de Alimente: „Mai puțină risipă, mai mult bine”

video

Tradiţionala campanie organizată de Banca de alimente şi o reţea de magazine din Republica Moldova va face, şi în această toamnă, un îndemn la cumpătare, dar şi la o faptă bună. Intitulată "Mai puţină risipă, mai mult bine", acţiunea a ajuns la a 5-a ediţie şi este cu atât mai necesară cu cât risipa de alimente este o problemă la nivel global, care pune în pericol mediul şi economia globală. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, aproximativ o treime din alimentele produse în întreaga lume se pierd, într-o formă sau alta.

Până la finele lunii noiembrie, voluntarii vor merge în şcoli unde vor ţine ateliere privind risipa alimentară. Elevii vor primi şi un ghid de prevenire a risipei care, în premieră, a fost recomandat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a fi folosit în sistemul educaţional.


OLEG PARASCHIV, director, Banca de Alimente: „Ne propunem ca acest demers să fie împărtăşit cu cât mai multă lume. Pe zona de agenţi economici putem găsi o soluţie prin care banca de alimente poate prelua produsele în siguranţă şi să le transmită către serviciile sociale. Iar ceea ce ţine de implicarea în şcoli, în această campanie suntem la a treia ediţie când mergem în şcoli cu primul ghid anti risipă. Vom ajunge în 12 şcoli, la 1500 de copii.”


CRISTINA ARAMĂ, PR manager, reţea de magazine: „Combaterea risipei de alimente face parte din strategia noastră şi facem diverse acţiuni privind reducerea acesteia în cadrul operaţiunilor noastre de zi cu zi, dar şi prin intermediul acţiunilor sociale care le avem, proiectelor şi parteneriatelor pe care le dezvoltăm cu Banca de Alimente.”


DANIEL ŢÎŢU, voluntar, misiunea socială Diaconia: „Principalele idei pe care le vom aborda în această ediţie vor fi despre cum am putea să facem un shopping corect în care să luăm doar strictul necesar, cum să planificăm o listă de cumpărături corectă.”


Cei mai mulţi dintre cumpărătorii pe care i-am întâlnit în magazine ne-au spus că încearcă să cumpere strictul necesar şi să nu facă risipă de mâncare.


Campania va culmina pe 30 noiembrie cu o colectă naţională de produse alimentare într-o reţea de hipermarketuri. După ce mii de oameni s-au solidarizat cu această cauză, anul trecut, s-au strâns circa cinci mii de kilograme de produse alimentare, care au fost transformate în 10 mii de porţii de mâncare şi oferite nevoiaşilor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter