Politic

Numărătoarea voturilor de la alegerile pentru şeful statului şi referendum s-a încheiat

video

Numărătoarea voturilor de la alegerile pentru şeful statului şi referendum s-a încheiat. Între timp, cei doi candidaţi care se vor confrunta în turul doi de scrutin au ajuns la un compromis privind participarea la o dezbatere electorală televizată. Când va avea loc duelul declaraţiilor celor doi politicieni ne spune Nadia Mihuţă. Nadia, te ascultăm.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Bun găsit. Întradevăr s-au numărat cele peste un million 562 de mii de voturi de la alegerile prezidenţiale, iar datele arată că peste două săptămâni va avea loc turul doi de scrutin.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a obţinut 42,45 la sută din voturi iar candidatul Partidului Socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, a luat 25,98 la sută. Cei doi vor merge in turul 2 al alegerilor organizat pe 3 noiembrie. Între timp, Alexandr Stoianoglo a dat curs invitaţiei Maiei Sandu de a participa la dezbateri. Mai exact va avea loc o singură dezbatere, care va fi organizată în această duminică, pe 27 octombrie la Palatul Republicii. Ţin să menţionez că staful Maiei Sandu a acceptat toate condiţiile înaintate de Stoianoglo.

Cât despre organizarea referendumului, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, acest exerciţiu democratic a trecut pragul de validare. O decizie privind validarea acestuia urmează să fie luată de Curtea Constituţională. Conform datelor prezentate de CEC, după numărarea voturilor, pentru optiunea "DA" au votat 50,38% dintre alegători, iar pentru "NU", 49,62% dintre alegători. Datele arată că doar 10 raioane din Republica Moldova au votat DA, la referendum, iar majoritatea sunt din zona de centru a ţării.

 Şi la acest scrutin, cea mai mare susţinere pentru parcursul european a venit din Diaspora. Peste 168 de mii de basarabeni din străinătate au votat DA la referendum. Acestea au fost informaţiile, la revedere.”

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter