Politic

Reacțiile politicienilor din toată lumea, cu privire la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din R. Moldova

video

Politicienii din toată lumea au stat cu ochii pe evoluţiile democratice din Republica Moldova. De la Casa Albă s-a transmis că Moscova nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a lucrat în acest sens. Și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, salută rezultatele referendumului pro-european și condamnă tentativele Moscovei de a submina procesul electoral.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Sercuritatea Naţională de la Casa Albă a salutat votul pozitiv de la referendum. El a calificat rezultatele ca pe un pas înainte pe calea integrării europene a ţării.


JOHN KIRBY, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă: "Democraţia este solidă în Republica Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană. Așa cum am avertizat săptămâna trecută, Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Republica Moldova și integrarea ei europeană. În ultimele câteva luni, Moscova a alocat milioane de dolari pentru aceste eforturi. Rusia nu a reușit... Statele Unite rămân un partener mândru al Moldovei și vom continua să fim alături în eforturile ei de a-și proteja în continuare democrația și de a atinge aspirațiile poporului moldovean."


Și şeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că procesul electoral a fost un success iar sprijinul oferit republicii moldova nu se va opri.


JOSEP BORRELL, Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene: "Autoritățile moldovenești au desfășurat cu succes alegeri și un referendum constituțional, în ciuda faptului că s-au confruntat cu un război hibrid din partea Rusiei și a împuterniciților săi. Ne angajăm să sprijinim în continuare reziliența, securitatea și democrația Moldovei pe drumul său către aderarea la UE."


Iar europarlamentarul Siegfried Mureşan a transmis un mesaj video în care susţine că rezultatele referendumului demonstrează că eforturile Moscovei s-au dovedit a fi un eşec.


SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar, România: „În ciuda Federaţiei Ruse active, agresive, implicate, care a încercat să ţină Republica Moldova pe loc, voi cetăţenii Republicii Moldova aţi demnostrat din nou că sunteţi hotărâţi, organizaţi că doriţi un viitor european al ţării. Că doriţi o Moldovă liberă, puternică, care să decidă singură şi aţi reuşit.”


Comisia Europeană a declarat că referendumul din Republica Moldova a avut loc pe fondul unor ingerinţe fără precedent ale Federaţiei Ruse. De cealaltă parte, Kremlinul a pus la îndoială corectitudinea desfăşurării scrutinului, exprimându-şi nedumerirea faţă de diferenţa dintre voturile oferite pentru Maia Sandu şi cele acordate pentru integrarea europeană.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter