Extern

SUA anchetează publicarea unor documente secrete privind planurile israeliene împotriva Iranului

post-img
FBI

Statele Unite anchetează publicarea unor documente clasificate drept confidenţiale privind planurile Israelului de a lovi Iranul, a anunţat marţi Biroul Federal de Investigaţii (FBI), potrivit AFP.

Israelul, care are ca principal aliat SUA, şi-a anunţat intenţia de a riposta la tirul cu aproximativ 200 de rachete lansat de Iran spre teritoriul său la începutul lunii octombrie, scrie G4Media.

Republica islamică a afirmat că a fost vorba de represalii pentru loviturile israeliene care i-au ucis în Liban pe liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi un general iranian, Abbas Nilforoushan, precum şi pentru uciderea la Teheran a liderului grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, atribuită tot Israelului.

„FBI anchetează presupusa scurgere de documente clasificate drept confidenţiale şi lucrăm în coordonare cu partenerii noştri din Ministerul Apărării şi din cadrul comunităţii de informaţii”, a precizat poliţia federală într-un comunicat, fără alte comentarii, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, s-a referit luni la o investigaţie a Departamentului Apărării, indicând că nu ştie „în acest stadiu” dacă dezvăluirea a fost rezultatul „unei scurgeri de informaţii sau al unei piraterii informatice”.

Documentele difuzate pe Telegram săptămâna trecută conţineau analize ale imaginilor din satelit realizate de agenţiile federale americane, conform media.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter